
„Îmi văd viitorul doar acasă, în Ucraina”
Articol realizat de Organizația Umanitară CONCORDIA
„Te-am văzut amărâtă, mi-am dat seama pe loc că ești ucraineancă”, i-a spus un taximetrist Liliei, în iulie 2022, când ea era la capătul puterilor.
După patru luni petrecute în Bulgaria, trebuia să părăsească cazarea în care se afla. Era din nou pe drumuri, după ce plecase din Harkov pe fugă, lăsând în urmă părinții și familia, o viață întreagă construită pentru ea și Sașa, copilul ei. De data asta, ar fir vrut să ajungă în Marea Britanie, însă drumul până acolo mai avea o oprire: România, o țară pe care nu o cunoștea.
A ajuns la CONCORDIA, organizația care i-a oferit cazare, hrană și, mai ales, un loc unde-și poate stabili viitorul în liniște și pace.
„Mă simțeam ca un câine fugărit”, spune Lilia. În Silistra, a avut însă noroc. Un taximetrist, „cea mai caldă persoană pe care am cunoscut-o în Bulgaria”, a intrat în vorbă cu ea și a ajutat-o să ajungă în București, la Organizația Umanitară CONCORDIA.
„De când am ajuns aici, am simțit o căldură atât de mare”, spune ea. „În Bulgaria am simțit o atitudine pro-rusă și mergeam uneori cu frică prin oraș, iar unii oameni au fost și agresivi. Contrastul de care m-am lovit, că nu știam la ce să mă aștept aici, m-a făcut să simt căldură. Să mă simt foarte уютно – uiutna.”
Uiutna este un cuvânt rusesc care descrie o stare de spirit Înseamnă cald, confortabil și familiar în același timp. Sau ce i-a oferit CONCORDIA Lilie.. „M-am simțit atât de bine primită aici. Am ajuns într-o sâmbătă, iar toți care erau în casă au venit să mă ajute și nu m-am simțit deloc stânjenită pentru că aveam și o pisică”, spune ea.
Keti, pisica ei, este unul din motivele pentru care i-a fost atât de greu să găsească un transport până în București și un factor care a ajutat-o să-și aleagă viitoarea destinație. Lilia nu voia să stea în București decât câteva zile,cât să facă analizele necesare pentru pisică și să-i obțină pașaportul. Asta i-a și spus Ștefaniei Diaconu, de la CONCORDIA.
„Am venit în București să fac analizele pentru pisică. Numai că analizele trebuiau să dureze zece zile. Între timp, m-am interesat cum să îmi cumpăr bilet și nicidecum nu mă primeau cu tot cu pisică, oricât aș fi încercat. Nu găseam nicio soluție și nu voiam să renunț la pisică”, continuă Lilia.

Ștefania Diaconu se ocupă de Casa Iuda, un centru social al CONCORDIEI, destinat în mod obișnuit tinerilor vulnerabili. Însă, odată cu începerea războiului, spațiul s-a transformat în centru de tranzit pentru refugiați ucraineni.
În martie 2022, în doar câteva zile, Casa Iuda și-a dublat capacitatea, iar o altă clădire a organizației, în Ploiești, a fost reamenajată pentru a face față numărului de refugiați. Dar chiar și așa, locurile erau mereu prea puține pentru telefoanele care sunau în continuu. „Voiai să faci locuri pe casă pe acoperiș, dar la un moment dat, trebuia să refuzi. Am depășit o dată, de două ori, dar de la un punct în încolo nu mai puteai”, își amintește Ștefania.
În prima săptămână, o singură noapte a reușit să doarmă acasă, iar situația nu s-a îmbunătățit în următoarele luni. Stătea în biroul creat în bucătărie, cu telefonul în mână, încercând să caute transporturi pentru cei care voiau să ajungă la aeroport sau pentru cei care trebuiau să vină la centru.
„Nu aveai timp să plângi prea mult. Plângeai doar din priviri, cu colegii tăi. Dacă puteai, te mai descărcai la părinți și copii, dar nici asta nu era o soluție bună”, adaugă ea.
În acea perioadă, totul trebuie să se miște cu o viteză extraordinară. Persoanele care ajungeau în gări, autogări sau alte puncte din București aveau, de regulă, zile întregi petrecute pe drum, nemâncați și nedormiți.
„Ajutăm până la capăt”

Echipa Ștefaniei afla de cazurile care aveau nevoie de ajutor din diferite surse: de la rețeaua de voluntari, de la rețeaua creată cu alte organizații și instituții ale statului sau, uneori, erau sunați chiar de refugiați sau de familiile lor.
Dacă centrul avea un loc liber, atunci trimiteau pe loc o mașină către persoana respectivă. „Nu aveai prea mult timp să te gândești”, descrie procesul Ștefania.
„Trebuia să ne gândim cum facem pentru omul ăsta cu copil care plânge în gară. Aveai la dispoziție o oră să vii cu o soluție, și asta era deja prea mult. Voluntarii mă sunau când vedeau că stă cineva în Otopeni de trei zile.Cum să-i mai spun să mai stea și pentru mine o zi? Să vedem dacă se eliberează un loc în centru? Totul era la minut,” își amintește ea.
„Am decis să rămân în România”
În CONCORDIA, Lilia și Sașa, băiețelul ei de 2 ani, au găsit liniștea de care aveau nevoie. Camera avea suficient spațiu pentru ei doi și un geam cu acces la terasă pentru pisica lor, Keti. Curtea îngrădită din centru era locul perfect de joacă pentru Sasha, iar ceilalți ucraineni și tineri din centru i-au oferit Liliei răgazul de care a avut nevoie pentru a-și trage sufletul.
„Eu am crescut într-o familie numeroasă, iar seara, aici, e o atmosferă atât de plăcută. Nu înțelegeam limba, însă îmi plăcea să petrec timp cu ei, mă simțeam bine, iar toată lumea era prietenoasă”, povestește ea.
Odată ce planul de a pleca în Marea Britanie a picat, a decis să emigreze în Canada, dar în timp ce aștepta viza, și-a dat seama că nu vrea să se îndepărteze și mai mult de Ucraina. O dată, spune ea, „nici nu îndrăznesc să mă gândesc că nu mă voi întoarce cu Sașa în Harkov” , apoi, conștientizează ce limite ar avea în Canada, având în vedere costul vieții.
„Grădinițele sunt cu plată în Canada, iar oricât aș fi lucrat ca imigrant, aș fi avut un salariu mai mic, care nu mi-ar fi fost de ajuns să plătesc chiria și grădinița”, povestește Lilia.
„Oricând m-aș întoarce aici, la CONCORDIA”
Să fii obligat să-ți construiești un alt viitor este un proces extrem de dureros. După aproape zece luni petrecute în două țări diferite, Lilia nu-și poate imagina un nou „acasă”, oricât de multă siguranță arsimți în România.
Vorbește în fiecare zi cu familia ei. Părinții îi sunt teferi, iar blocul în care se află apartamentul lor nu a fost atins de niciun atac. Au fost protejați până acum, însă iarna care vine o îngrijorează și mai mult pe Lilia. La fiecare apel telefonic la care nu-i răspunde nimeni, se gândește la ce e mai rău.
„Deunăzi n-au avut internet și lumină și nu am putut să iau legătura cu ei. Fratele a rămas cu părinții și îmi fac griji că acum nu au nici căldură, nici apă, nimic. Din vară îi tot chem și ei nu vor să își lase casa”, povestește Lilia.
CONCORDIA era, pentru cei mai mulți ucraineni, primul popas după o călătorie pe care nu-și imaginau că o vor duce la bun sfârșit. Odată cazați, hrăniți și în siguranță, oameni începeau să vorbească de planurile lor de viitor, dar nu puteau face asta, fără să împărtășească din suferința prin care au trecut.
„Înțeleg că trebuie să trăiesc aici și acum. Știu teoria, dar nu o pot aplica. Aștept să se termine conflictul și să merg acasă.”
„De când au început să vină la centru, tot ziceam «cazul ăsta m-a atins rău de tot». Apoi mai venea o persoană și spuneam: «ăsta m-a atins și mai tare». Și după mai venea încă unul, și încă unul și tot așa. Tot timpul, cu cine am vorbit în casă, a fost caz după caz pe care eu nu pot să le clasific. Îmi dau seama că fiecare caz m-a atins la fel de puternic”, povestește Ștefania.
Pentru foarte mulți ucraineni, centrul de tranzit a devenit o a doua locuință. Oamenii voiau să se ducă mai departe, la rudele din alte țări, la prietenii deja stabiliți în alte locuri sau în state văzute ca un spațiu sigur, ca Statele Unite ale Americii sau Canada. „Stăm doar câteva zile, până obținem viza”, spuneau mulți din cei care treceau pragul Casei Iuda. Însă de multe ori, planurile se schimbau, spune Ștefania.

Lilia a renunțat la ideea de a pleca în Canada, iar din octombrie, după patru luni de CONCORDIA, s-a mutat într-o casă împreună cu o altă mamă cu doi copii. Vrea să-l protejeze cât mai mult pe Sașa și să-i ofere o copilărie cât mai liniștită.
„Înțeleg că trebuie să trăiesc aici și acum. Știu teoria, dar nu o pot aplica. Aștept să se termine conflictul și să merg acasă. Acolo mi-au rămas părinții, familia, iar viitorul și visele mele mi le imaginez doar acolo. În același timp, sunt conștientă că războiul poate dura mai mult și trebuie să am un mic viitor și aici. Trebuie să mă gândesc la ce voi face mâine, dar sufletește nu pot nicidecum să fac asta”, spune ea. Până atunci, se bucură de prezent și de amintirile pe care le construiește cu Sașa în curtea lor mică din București.
Alături de ea, este CONCORDIA, care dincolo de sprijinul material direct pe care i-l oferă, i-a promis că o va susține cu resursele de care are nevoie pentru a-și construi un nou drum, așa cum și-l imaginează ea.
În prezent, centrul de tranzit din Casa Iuda nu mai are același flux ridicat din primăvara anului trecut. Lucrurile s-au calmat, spune Ștefania, iar nevoile sunt mai ușor de acoperit. Echipa știe din start la cine să apele, indiferent de problema cu care se confruntă refugiații, iar focusul este acum pe sprijinirea celor care au decis să rămână în țară. „Durata medie de ședere în centru e de aproape două luni”, spune Ștefania. „Dar a mai intervenit un fenomen : până acum, toți voiau să fugă de România, acum surpriza noastră e că din ce în ce mai mulți vor să rămână în România și unii se întorc aici.”
Fotografii realizate de Organizația Umanitară CONCORDIA
ALTE ARTICOLE
FOLLOW US
#cronicidefilantropie
No comment yet, add your voice below!