Skip to content

Bursele pentru Jurnalism despre Filantropie

HOME / EDITII

Cei care continuăm

De George Gurescu 

Fiecare poveste despre organizații, despre munca lor și despre oamenii din spate este o poveste despre curaj.

Organizațiile apar din furia cuiva, din optimismul altora sau din încrederea că putem oferi mai mult celor care nu au.

La ediția din acest an a Burselor pentru Jurnalism despre Filantropie, am vrut să vedem ce se întâmplă cu furia de la început, cât ține optimismul și în ce se transformă, atunci când organizațiile întâlnesc obstacole peste obstacole și când misiunea lor este din ce în ce mai departe de a se împlini.

Apare curajul. Toate aceste stări se transformă într-un curaj incredibil care le ajută să-și continue munca, să ajungă la alți oameni vulnerabili, să schimbe legi și vieți.

Cele cinci povești din acest an sunt despre curajul unor oameni care pun pe primul loc pe cei pe care-i ajută, indiferent de riscurile la care se expun.

Pentru Gabor Petre, curaj înseamnă să mergi cu pachete umanitare, timp de doi ani în satele și orășelele ucrainene afectate de război. Să treci pe lângă clădiri distruse de bombe, să conduci în timp ce auzi rachete și gloanțe și să continui să cari alimente și haine pentru cei care nu mai au nimic.

Jurnalista Sorana Stănescu ne arată forța incredibilă din spatele Centrului pentru Resurse Juridice. De peste 25 de ani, organizația a apărat cei mai vulnerabili oameni ai societății când cei care trebuiau să-i protejeze, funcționarii publici și instituțiile, au eșuat. Echipa CRJ e cea care ne-a arătat, în vara lui 2023, cum legile proaste, nepăsarea și corupția au creat condiții inumane pentru bătrânii din „azilele groazei”.

Dana Coțovanu a fost în Pata Rât, din Cluj-Napoca, unde a urmărit cât de ușor este pentru locuitorii din zonă să iasă din sărăcie și să primească o locuință socială. Alături de Petru Fechete, facilitator comunitar și fondator al Asociației Comunitare a Romilor din Coastei, jurnalista a documentat neîncrederea locuitorilor într-o schimbare în bine, după ani de discriminare.

Curajul Centrului FILIA înseamnă mai multă lumină peste abuzurile, nedreptățile și discriminările pe care le trăiesc milioanele de femei din țară. Carla Lunguți și Cristi Lupșa au arătat ce înseamnă să ceri instituțiilor publice să-și recunoască  greșelile. Una dintre 3 studente spune că a fost hărțuită sexual în timpul studiilor, însă nicio universitate nu a făcut nimic pentru a le oferi mai multă siguranță.

Citiți cele cinci reportaje, pentru că și curajul este molipsitor. Citiți-le pentru că trebuie să vorbim mai mult și mai des despre binele făcut de organizații, pentru că așa căpătăm putere și curajul de a merge înainte.

Bursele pentru Jurnalism despre Filantropie nu ar fi fost posibile fără sprijinul Lidl România, care ne-a oferit resursele de a spune poveștile celor care continuă. Oak Foundation, care luptă pentru egalitate și împotriva violenței de gen și domestice, ni s-a alăturat în acest an. Fără ajutorul lor, nu am fi putut oferi a cincea bursă.

Cei care se gândesc în locul statului la educația copiilor

De KULCSÁR ÁRPÁD Articolul a fost publicat în Átlátszó Erdély Trei grupuri de pedagogie critică din Cluj-Napoca încearcă să creeze un buzz în sistemul public de învățământ pentru sprijinirea copiilor
→ VEZI MAI MULT

Asociația Romilor din Coastei și lupta lor cu primăria Cluj-Napoca pentru locuințe decente

De Dana Coțovanu Articolul a fost publicat pe Euronews România.   O poveste despre modul în care activismul, protestele și puțină empatie pot contribui la construirea a 100 de case într-un
→ VEZI MAI MULT

De ce universitățile nu iau siguranța studentelor în serios

De Cristian Lupșa și Carla Lunguți Fotografii de Ioana Cîrlig Ilustrații de Simina Popescu Articolul a fost publicat în Scena9. O treime din studentele din România spun că au fost
→ VEZI MAI MULT

„Acolo unde nu ajunge nimeni” un român duce neobosit ajutoare

DE IOANA PELEHATĂI Am făcut 1.600 de kilometri în două zile, de la București până aproape de linia frontului din sudul Ucrainei, alături de Gabor Petru – omul-ONG care de
→ VEZI MAI MULT

Cine îi ajută pe cei care nu se pot ajuta singuri?

Centrul de Resurse Juridice apără drepturile celor mai vulnerabili dintre cei vulnerabili: persoanele cu dizabilități intelectuale aflate în grija statului și cele supuse constant discriminării. Pentru asta, a contribuit la
→ VEZI MAI MULT

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.