Skip to content

Bursele pentru Jurnalism despre Filantropie

HOME / EDITIONS

Cei care continuăm

By George Gurescu 

Fiecare poveste despre organizații, despre munca lor și despre oamenii din spate este o poveste despre curaj.

Organizațiile apar din furia cuiva, din optimismul altora sau din încrederea că putem oferi mai mult celor care nu au.

La ediția din acest an a Burselor pentru Jurnalism despre Filantropie, am vrut să vedem ce se întâmplă cu furia de la început, cât ține optimismul și în ce se transformă, atunci când organizațiile întâlnesc obstacole peste obstacole și când misiunea lor este din ce în ce mai departe de a se împlini.

Apare curajul. Toate aceste stări se transformă într-un curaj incredibil care le ajută să-și continue munca, să ajungă la alți oameni vulnerabili, să schimbe legi și vieți.

Cele cinci povești din acest an sunt despre curajul unor oameni care pun pe primul loc pe cei pe care-i ajută, indiferent de riscurile la care se expun.

Pentru Gabor Petre, curaj înseamnă să mergi cu pachete umanitare, timp de doi ani în satele și orășelele ucrainene afectate de război. Să treci pe lângă clădiri distruse de bombe, să conduci în timp ce auzi rachete și gloanțe și să continui să cari alimente și haine pentru cei care nu mai au nimic.

Jurnalista Sorana Stănescu ne arată forța incredibilă din spatele Centrului pentru Resurse Juridice. De peste 25 de ani, organizația a apărat cei mai vulnerabili oameni ai societății când cei care trebuiau să-i protejeze, funcționarii publici și instituțiile, au eșuat. Echipa CRJ e cea care ne-a arătat, în vara lui 2023, cum legile proaste, nepăsarea și corupția au creat condiții inumane pentru bătrânii din „azilele groazei”.

Dana Coțovanu a fost în Pata Rât, din Cluj-Napoca, unde a urmărit cât de ușor este pentru locuitorii din zonă să iasă din sărăcie și să primească o locuință socială. Alături de Petru Fechete, facilitator comunitar și fondator al Asociației Comunitare a Romilor din Coastei, jurnalista a documentat neîncrederea locuitorilor într-o schimbare în bine, după ani de discriminare.

Curajul Centrului FILIA înseamnă mai multă lumină peste abuzurile, nedreptățile și discriminările pe care le trăiesc milioanele de femei din țară. Carla Lunguți și Cristi Lupșa au arătat ce înseamnă să ceri instituțiilor publice să-și recunoască  greșelile. Una dintre 3 studente spune că a fost hărțuită sexual în timpul studiilor, însă nicio universitate nu a făcut nimic pentru a le oferi mai multă siguranță.

Citiți cele cinci reportaje, pentru că și curajul este molipsitor. Citiți-le pentru că trebuie să vorbim mai mult și mai des despre binele făcut de organizații, pentru că așa căpătăm putere și curajul de a merge înainte.

Bursele pentru Jurnalism despre Filantropie nu ar fi fost posibile fără sprijinul Lidl România, care ne-a oferit resursele de a spune poveștile celor care continuă. Oak Foundation, care luptă pentru egalitate și împotriva violenței de gen și domestice, ni s-a alăturat în acest an. Fără ajutorul lor, nu am fi putut oferi a cincea bursă.

Cei care se gândesc în locul statului la educația copiilor

De KULCSÁR ÁRPÁD Articolul a fost publicat în Átlátszó Erdély Trei grupuri de pedagogie critică din Cluj-Napoca încearcă să creeze un buzz în sistemul public de învățământ pentru sprijinirea copiilor
→ SEE MORE

Asociația Romilor din Coastei și lupta lor cu primăria Cluj-Napoca pentru locuințe decente

De Dana Coțovanu Articolul a fost publicat pe Euronews România.   O poveste despre modul în care activismul, protestele și puțină empatie pot contribui la construirea a 100 de case într-un
→ SEE MORE

De ce universitățile nu iau siguranța studentelor în serios

De Cristian Lupșa și Carla Lunguți Fotografii de Ioana Cîrlig Ilustrații de Simina Popescu Articolul a fost publicat în Scena9. O treime din studentele din România spun că au fost
→ SEE MORE

„Acolo unde nu ajunge nimeni” un român duce neobosit ajutoare

DE IOANA PELEHATĂI Am făcut 1.600 de kilometri în două zile, de la București până aproape de linia frontului din sudul Ucrainei, alături de Gabor Petru – omul-ONG care de
→ SEE MORE

Cine îi ajută pe cei care nu se pot ajuta singuri?

Centrul de Resurse Juridice apără drepturile celor mai vulnerabili dintre cei vulnerabili: persoanele cu dizabilități intelectuale aflate în grija statului și cele supuse constant discriminării. Pentru asta, a contribuit la
→ SEE MORE

Subscribe to our newsletter

Chronicles of Philanthropy

Every community has the resources to become a better and stronger home for the people who live in it. We, the Association for Community Relations, have the mission to discover, cultivate and use these resources to give people hope, but also a framework in which they can act.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with the latest Chronicles of Romanian Philanthropy, with stories about altruism and love of people in the lives of those who dedicate their time and resources to produce real changes in their communities. 

Newsletter

The data we collect (name and e-mail) is stored on platforms compliant with the legislation in force, platforms that allow us to communicate effectively with you. This data will only be used for the purposes mentioned above or in accordance with our legal obligations and will not be alienated to another entity.

If you would also like to subscribe to the ARC Newsletter to find out everything new in fundraising and receive news about events and new plans for the non-governmental environment, please select Yes in the ARC Newsletter field.