Skip to content

Acasă departe de casă

Puțin mai sus de centrul Clujului, pe o stradă din zona Gării, se va construi noua Casă Filip, un cămin pentru bolnavii oncologici care-și cară durerea și afecțiunile sute de kilometri pentru a găsi alinare în spitalele din Cluj. Transformarea prin care trece Casa Filip nu înseamnă doar mărirea capacității de cazare, ci și un nou început pentru inițiatoarea proiectului, Violeta Goron, care și-a pierdut soțul în lupta cu cancerul. Dacă prima Casă s-a născut din durerea pierderii persoanei dragi, noua Casă Filip se ridică pe o poveste de iubire.”

Realizat de Valentin Șchiopu 

Felicia a fost diagnosticată cu cancer în 2018, la 57 de ani. Deși locuiește în Suceava, a ales să meargă la Cluj pentru investigații, tratament și intervenția chirurgicală. Își amintea foarte puțin orașul, ca dintr-o carte poștală prăfuită. Cu vreo 20 de ani înainte, își însoțise sora bolnavă pentru o operație într-una dintre clinicile clujene. A ținut să-i fie alături pe întreaga perioadă a spitalizării . A dormit atunci în spital, pe o banchetă de două locuri aflată pe holul unde așteptau de obicei pacienții. Beneficiase de înțelegerea și complicitatea unei asistente, care i-a permis să rămână peste noapte cu condiția ca, înainte de vizita de dimineață, s-o șteargă din unitatea medicală. 

Când a venit ea însăși să se trateze la Cluj, lucrurile se schimbaseră mult. Doar drumul Suceava – Cluj, cu trenul poticnindu-se prin munți, făcea tot ceva mai mult de 7 ore. Or asta putea deveni un adevărat coșmar, în condițiile în care tocmai te întorceai de la o ședință de chimioterapie. 

Făcuse 24 de astfel de drumuri în aproape 11 luni. Găsise resurse să lupte, să caute cel mai bun tratament și să se facă bine, dar a înțeles că asta presupune costuri pe care nu și le poate permite. Când a aflat că va trebui să-și asigure un loc de cazare în Cluj, pentru o perioadă de șase săptămâni, ca să facă zilnic radioterapie, a intrat în panică. A deschis o pagină de internet și a găsit ofertele celor mai apropiate pensiuni de Institutul Oncologic din Cluj. 150 de lei, 200 de lei pe noapte, erau cele mai mici prețuri. Cineva i-a spus că s-a deschis în Cluj un loc care oferă cazare bolnavilor de cancer și aparținătorilor acestora, pentru sume modice, cât să asigure acoperirea cheltuielilor de întreținere. 

Părea foarte puțin credibil. Felicia a sunat la numărul afișat la contact și a primit confirmarea rezervării unei camere pentru următoarele 42 de zile. A fost printre primele persoane care s-au cazat la Casa Filip, locul care urma să devină casă pentru sute de suflete în următorii cinci ani. 

Mai exact, peste 900 de persoane au trecut pragul Casei Filip din 2018 încoace. Zalău, Petroșani, Iași, Timișoara, Rădăuți, Carei, Deva sunt câteva din orașele de origine ale musafirilor. Suspicioși la început, neîncrezători că cineva le poate oferi o mână de ajutor, mulți dintre acești oameni au legat prietenii în perioada în care au făcut tratamente la Cluj. Pe pagina de internet a Casei sunt zeci de mărturii ale celor care au trăit temporar sub același acoperiș. Toți spun că s-au simțit ca într-un fel de concediu, pe care, de altfel, nu și-l mai permiseseră de ani de zile și că au găsit printre ceilalți ”locatari”, pacienți la rându-le, tocmai bucuria de a fi împreună, de a râde sănătos și de a se bucura de compania oamenilor.

”După tratamentul dur și intervenția complicată din octombrie 2018, trebuia să mă întorc acasă. Eram epuizată. Un domn pe care nu-l întâlnisem niciodată în viața mea s-a oferit și m-a dus cu mașina personală la Suceava. Omul, voluntar la Casa Filip, nu a vrut să primească nimic, niciun ban, măcar de benzină. Nimic!”
Felicia
Suceava
Foto credit Raul Ștef

Casa Filip e un proiect inițiat de psihologa Violeta Goron, fondatoarea și directoarea Asociației Preventis,  care oferă consiliere pentru tinerii dependenți de droguri, alcool și jocuri de noroc. Când soțul ei s-a îmbolnăvit de cancer, în 2015, l-a însoțit de fiecare dată când a fost posibil la spital. A stat mult cu el în unitatea medicală unde a fost internat.“M-au traumatizat boala lui și sistemul medical”, spunea Violeta după deschiderea Casei. “Cred că, după ce a murit el, dincolo de doliu a fost trauma bolii. Nu treci peste, treci prin asta. Și am trecut prin asta”

La câteva luni după ce Filip s-a stins, la doar 36 de ani, Nelu Andru, prieten de familie și om de afaceri din Arad, i-a cerut să-i dea o idee pentru a susține financiar un proiect caritabil. Violeta și-a adus aminte de oamenii pe care i-a întâlnit în spitale, de colegii de salon ai lui Filip, majoritatea veniți din alte orașe, și de cei care încercau să le fie alături, chinuindu-se să găsească soluții locative accesibile. Se gândise că ar fi minunat să existe ”un loc confortabil, în care oamenii să se simtă bine, să fie primiți bine, un loc care să compenseze, deși e mult spus să compenseze, toată urâțenia care-i la spital, și tot stresul de acolo”, spune Violeta. 

I-a împărtășit gândurile, iar Andru s-a oferit să finanțeze ideea cu 80.000 de euro, cu condiția ca Violeta să se ocupe de găsirea unui spațiu de cazare. Se întâmpla la începutul lui 2017, când piața imobiliară din Cluj se dezmorțise și se pregătea de o nouă acrobație. Au fost nevoiți să mărească bugetul de câteva ori pentru ca proiectul să aibă o șansă. Au fost zeci de vizionări cu agenți și tot atâtea false speranțe. 

În octombrie 2018, după luni bune de căutări, Violeta a găsit o parte a unui duplex abia ridicat, la stadiul de semifinisat. Costa în jur de 170.000 de euro. Au văzut însă potențial în acea construcție, iar prietenul  din Arad a luat un împrumut personal pentru a acoperi costurile. Apoi, lucrurile s-au legat în moduri uneori miraculoase. Una dintre băncile de la care solicitaseră un credit i-a anunțat că desființează un hotel la Vatra Dornei și le-a donat mobilierul. Altcineva a plătit manopera pentru finisajele interioare. ”M-a ajutat mult implicarea în acest proiect, în sensul în care m-a forțat să-mi recapăt energia despre care credeam că dispăruse complet. Înainte eram consumată și fizic, și psihic. După ce am început, și a trebuit efectiv să mă gândesc cum o să arate spațiile, ce să comand, cum facem dușurile, tot, n-am mai avut timp de zăcut”, povestește Violeta. 

”De fiecare dată când mă întorc de la Institutul Oncologic, de la radioterapie, se întâmplă să mă sune familia, prietenii: ce faci, unde ești, ah, în drum spre casă, te întorci la Timișoara? Nu, fraților, mă întorc la Casa Filip. Dar da, e ca și cum m-aș întoarce în propria casă, mă așteaptă răcoare și curățenie deplină. Wow, ce bine e, îmi spun, ca acasă!”
Claudia
Timișoara

Pe 26 mai 2018, pe strada Odobești din cartierul Iris, s-a deschis Casa Filip: șase dormitoare cu două paturi fiecare, patru băi cu dușuri și o bucătărie complet utilată și mobilată, gata să ofere liniște, confort și alinare celor mai suferinzi dintre noi. 

La început, curățenia a fost asigurată de voluntari, iar musafirii primeau câte  un prânz gratis în weekend. După câteva luni, au început să primească o masă caldă zilnic.

Proiectul a fost susținut exclusiv prin donații și sponsorizări ale diverselor persoane fizice, firme sau biserici. Au fost și oameni care au ajuns întâmplător în imobilul de la numărul 22 și s-au decis să ajute. De exemplu, un tânăr care deținea o pizzerie în cartier și a onorat o comandă la Casa Filip, a aflat povestea locului și a decis să livreze pizza gratis în fiecare joi, consolidând un fel de tradiție în următorii ani: joia cu pizza. Altcineva a citit în presă despre proiect și a decis să-și cedeze temporar apartamentul pentru alți bolnavi de cancer sau însoțitori. 

În prezent, Casa Filip se pregătește pentru o nouă etapă. Proprietatea de pe Odobești s-a vândut și s-a investit în ridicarea unei noi clădiri, pe strada Vrancea, care va putea adăposti, din vară, 40 de musafiri în același timp. Exista o construcție veche pe acel teren, iar planul implică renovarea acesteia și ridicarea unei alte clădiri în vecinătate.

”Nelu a venit în acea dimineață să semneze actul de cumpărare”, își amintește Violeta. “A ajuns mai repede și a mers la Casa Filip, la vechea locație, să discute cu Cristiana, cu Vera, fetele care se ocupau de musafirii noștri. (…) L-a interesat să știe cum văd ele mutarea, ce simt în legătură cu acest pas. Era foarte îngrijorat să nu cumva să stricăm un lucru bun, știa că ceea ce am realizat până acum a avut un impact asupra oamenilor și nu-și dorea să risipim asta.”

Ca să nu suspende activitatea până la finalizarea lucrărilor, au închiriat câteva camere într-un hotel din Cluj pe perioada limitată în care Casa Filip 2 va fi doar un șantier, și au continuat să ofere cazare oamenilor care i-au solicitat. Două luni mai târziu, în noiembrie 2021, Violeta primea vestea decesului omului cu care inițiase Casa Filip. Și-a promis că nu va abandona proiectul și pentru a respecta memoria lui Nelu Andru.

“A fost tare dificil să procesez pierderea lui Nelu”, spune Violeta. “Au fost câteva lucruri care m-au ajutat să duc cumva și această pierdere. În primul rând, eu cred că totul în lumea asta se întâmplă cu un scop, că nu este nimic întâmplător chiar dacă eu nu înțeleg, și că este cel mai bine pentru mine să accept ceea ce se întâmplă.

Acceptarea situației, cu toată durerea și încărcătura ei, cu toate întrebările care vin, au ajutat-o și atunci când l-a pierdut pe Filip. Apoi, a fost și aspectul practic al lucrurilor –  tocmai cumpărase o proprietate, lucra la proiectul noii case, pregătea planul de fundraising.

“Eram cu extrem de multă treabă pe cap și a fost nevoie să mergem mai departe.”

”Când începe să-ți cadă părul, smocuri-smocuri, alegi să te tunzi la zero. Când am aflat că sunt bolnavă, m-am pregătit și am făcut rost de o perucă din păr natural. Am dat indicații despre cum să o facă, le-am trimis o poză cu mine. A ieșit așa faină, blondă. Acum, soțul meu glumește mereu: du-te, tu, aruncă peruca aia, ești frumoasă oricum!”
Dorina
Bistrița

Construcția noii Case Filip e un nou început din mai multe puncte de vedere. ”A trebuit să ne luăm rămas bun de la prima Casă și de la felul în care funcționam acolo, pentru a ne putea dezvolta într-o nouă locație”, explică. “Deci a fost o renunțare care a durut puțin, pentru că nu am fi vrut să renunțăm la casa aceea. Este un nou început și în sensul în care noua locație și noua Casă Filip necesită cumva aceeași muncă de început ca și la prima Casă. O nouă geneză dacă vrei – în care totul trebuie gândit, planificat și re(creat). Doar că la altă scară, mult mai mare.”

Spune că, simbolic, dacă prima casă s-a născut din ”pierderea persoanei iubite”, a doua are la fundație o nouă poveste de iubire. Valer, omul lângă care și-a refăcut viața, conduce șantierul noii construcții. 

”Nu am pornit la drum singură, ci împreună cu Valer, ceea ce a contat enorm. Fără el, chiar dacă este voluntar, ne-ar fi fost foarte greu să realizăm ceea ce am realizat într-un timp atât de scurt. Cumva, simt că prima Casă s-a născut din durerea pierderii persoanei iubite, iar această nouă Casă Filip dintr-o nouă poveste de iubire”, spune Violeta. 

Noul spațiu de cazare se va deschide în august. Casa Filip2 va avea 15 camere cu câte două paturi și baie proprie, două bucătării cu loc de luat masa și un living cu un spațiu generos. Violeta Goron spune că îi crește inima de bucurie atunci când ajunge pe șantierul de pe stada Vrancea și vede construcția prinzând contur. Deși au reușit să cazeze peste 900 de oameni în ultimii ani, numărul celor refuzați a fost de două ori mai mare. Și-a promis că va încerca să nu mai refuze pe nimeni.

Noua construcție a fost o altă provocare. ”2022 a fost cel mai rău an în care ne puteam apuca să construim”, apreciază Violeta.  Începuse războiul, au apărut întârzieri la livrarea materialelor, iar prețurile creșteau de la o săptămână la alta. 

 “A fost greu pentru mine, uneori, să fac față îngrijorării sau întrebărilor legate de cum vom putea să ne ducem planurile mai departe. Așa că mă uit în urmă și nu-mi vine să cred că suntem atât de avansați, la stadiul finisajelor interioare. Și nu ne-am oprit nicio zi din lucru”, spune Violeta. 

Proiectul n-ar fi putut merge mai departe fără un plan de fundraising care a vizat sponsorizări de la companii și organizații, dar și campanii online prin care s-au solicitat donații. Sute de persoane fizice și-au setat donații lunare recurente și câteva mii au donat cel puțin o dată, cu cardul, pentru a susține Casa Filip. Campania a strâns aproape 100.000 de euro. ”Am dat sute de telefoane până am găsit companiile care au înțeles ceea ce dorim să facem și au dorit să ne sprijine. În plus, am primit foarte multe materiale de construcție la preț de producător sau fără adaos comercial. Am primit reduceri de preț la multe materiale, iar unele ne-au fost chiar donate”, explică Violeta.

”Pe 22 decembrie fetele mele fac 7 ani. Și lor le-a fost greu. Mă vedeau numai în pat: mami, te mai doare, mami, mami? Dimineața se urcau în pat lângă mine și spuneau că s-au rugat la Doamne-doamne să-mi dea multă sănătate. Acum mami e mai bine. Când mă duc la clinică, aici în Cluj, îmi spun fetele să le dau și lor din energia mea. Până la urmă sunt tânără, trebuie să mă bucur de viață. Mulțumesc, Casa Filip, pentru că m-ai ajutat să mă refac și să lupt cu boala”
Denisa
Bistrița
Foto credit Raul Ștef
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Editorial Board Recommendations

Subscribe to our newsletter

Chronicles of Philanthropy

Every community has the resources to become a better and stronger home for the people who live in it. We, the Association for Community Relations, have the mission to discover, cultivate and use these resources to give people hope, but also a framework in which they can act.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with the latest Chronicles of Romanian Philanthropy, with stories about altruism and love of people in the lives of those who dedicate their time and resources to produce real changes in their communities. 

Newsletter

The data we collect (name and e-mail) is stored on platforms compliant with the legislation in force, platforms that allow us to communicate effectively with you. This data will only be used for the purposes mentioned above or in accordance with our legal obligations and will not be alienated to another entity.

If you would also like to subscribe to the ARC Newsletter to find out everything new in fundraising and receive news about events and new plans for the non-governmental environment, please select Yes in the ARC Newsletter field.