Skip to content

Suntem scoși la înaintare doar atunci când e nevoie să intrăm în UE, să fim scoși de sub monitorizarea MCV sau în discursuri politice

“După revoluție, ONG-urile erau vaca bună de muls, pentru că aduceau ajutoare umanitare când statul nu investea suficient de rapid și eficient”, spune Dana Nicolescu. În urmă cu 30 de ani, ea a fost printre cei care au luptat pentru transparentizare, mai multă libertate și schimbarea legilor. 

În aceste decenii, lucrurile s-au schimbat enorm. Există legi, spune ea, la care în anii ‘90 nici n-ar fi putut visa, dar în același, relația cu statul a rămas cea mai mare impredictibilitate. În funcție de puterea politică, s-a văzut obligată să o ia de la capăt.“Mereu a existat o sabie a lui Damocles care nu știi cum poate să cadă, în funcție de interesele politice.”

Interviu cu Dana Nicolescu, Directoare Executivă a Opportunity Associates România

Care era peisajul societății civile în anii ‘90 și cum arată lucrurile pe care le-ai câștigat după acei primi ani de după Revoluție?

În 1993, când ne-am înființat noi, nu exista legislație pentru ONG-uri și eram reglementați de legea 21/1924. Am pornit în niște vremuri în care îți trebuia aprobarea ministerului pentru înființare și desfășurarea activității. Trebuia să ai 21 de membri în organizație, nu aveai voie să faci activități economice, nu aveai statut de utilitate publică, donațiile trebuiau sa fie aprobate de autoritatea publică.

Pe servicii sociale nu era legea 34, care a apărut abia în 1998, odată cu subvențiile. Nu existau linii de finanțare dedicate organizațiilor. Încă nu exista legea 544, cu liberul acces la informații de interes public. Nu exista Avocatul Poporului, care a apărut abia pe legea 35/1997.Nu era legea voluntariatului din 2000.

Abia în ‘94 a apărut legea 32 privind sponsorizarea, care era foarte rudimentară la momentul respectiv, deci nu aveai facilitățile din ziua de azi.

Pentru toate aceste lucruri am luptat noi la vremea respectivă.  Legea ONG-urilor, ordonanța 26 și toate celelalte au început să se clădească bucățică cu bucățică.

Pentru toate legile astea s-a luptat la baionetă.

Mediul în care s-au născut ONG-urile, între indiferență și antagonism

Dupa revoluție, ONG-urile erau vaca bună de muls, pentru că aduceau ajutoare umanitare când statul nu investea suficient de rapid și eficient. Iar asta a fost o mare problemă, pentru că statul a început să neglijeze o grămadă de probleme pe care le-a lăsat pe umerii organizațiilor. S-a ajuns la o situație de indiferență, apoi antagonism și cred că relația stat-ONG-uri a oscilat în permanență între indiferență și agresiune.

Marele avantaj era că pe vremea aia existau forumurile naționale unde se discutau modele de bune practici. De exemplu, erau banii de la Open Society cu ajutorul cărora oamenii circulau mult în străinătate și ONG-urile erau finanțate de organizații străine. Prin asta se transmiteau aceste modele de bune practici și de legislație ce funcționau în Anglia, Germania, Statele Unite și așa mai departe.

Noi am creat această structura pe care funcționează ONG-urile azi pornind cam de la 0. 

La legea 26/2000 chiar adunaseră o mulțime de lucruri de bun simț. Unele au fost impuse din afară – Avocatul Poporului, de pildă. De la unguri ne-am inspirat cu 2%. În Cehia, erau banii din privatizare și am sperat să facem și noi chestia asta, dar nu ne-a ieșit. În Anglia, se făcea Loteria britanică, finanța 10%, dar nici asta nu am reușit.

Pentru toate legile astea s-a luptat la baionetă. Și pentru legea voluntariatului la fel, legea ONG-urilor, legea sponsorizării, pentru legea 544 pentru accesul la informații. Au fost lupte grele. Totul era secret de stat, nu puteai să obții nimic. Erau fabuloase aceste forumuri locale și naționale în care oamenii puteau să discute.

Cine făcea parte din forumuri?

Forumurile erau formate din ONG-uri de orice tip. Se desfășurau la nivel național, după care s-au făcut forumuri locale, pe regiuni. De pildă, am găsit rezoluțiile diferitelor forumuri, erau 120 de organizații doar la Cluj dacă făceau un forum local. Erau și la Iași, la Timișoara, în sud. Sectorul era foarte viu și foarte preocupat de soarta sa. Îmi amintesc că organizațiile de mediu erau foarte puternice la început.

Momentul de ruptură în sector

Ruptura s-a întâmplat când au apărut fondurile structurale. Când proiectele erau atât de dificile încât oamenii nu mai aveau energie să facă și acțiuni de coalizare a sectorului. Erau focusați pe proiecte, iar finanțările nu mai permiteau structuri organizatorice clasice. Erau project based, nu mission based. Personalul de proiect ocupa toată organizația.

Nu au mai fost bani de lobby, de advocacy, de starea sectorului. Lumea era preocupată să termine “marele proiect”.

În România, am avut multe fonduri care au finanțat mission based. Charles Stewart Mott, Open Society, FARE erau doar câteva din fondurile destinate dezvoltării sectorului și dezvoltării organizaționale.

Doar că nici organizațiile nu mai ajung să își dorească dezvoltarea organizațională în punctul în care apar fondurile structurale. Organizațiile tinere au crezut că au suficient, că le-ar ajuta mai mult partea de proiect decât de dezvoltare organizațională.

Eram hotărâtă să o fac indiferent de condiții, să continui să fac un lucru care se dovedise că e bun.

Când a trebuit să o tot iei de la capăt?

De foarte multe ori.

Când am intrat în Uniunea Europeană, finanțatorii clasici au trebuit să se retragă pentru că nu mai eram eligibili. Chiar dacă nevoile noastre rămăseseră aceleași. Atunci a fost un mare gol de finanțare. 

Când s-a dat o lege care interzicea ONG-urilor să mai facă formare și asta mi-a întrerupt activitatea de formare pe trei ani. Era presiunea de la facultățile private care voiau să aibă acces și să facă el toate trainingurile pe fonduri europene. Asta a fost ideea lui Câmpeanu și a fost urmată de o coalizare a furnizorilor, inclusiv de cei privați. A respins-o Iohannis, în Parlament nu am reușit să ajungem, dar a picat pentru că a fost foarte prost scrisă. A fost oarecum o frustrare că nu munca noastră a oprit-o, ci că au amestecat ei niște chestii aiurea în lege.

Un moment personal greu a fost implementarea proiectelor pe fonduri structurale, care au venit cu foarte mare întârziere, de a trebuit să îmi ipotechez casa.

Ce te-a făcut să continui?

Știam că ce fac, fac foarte bine. Ba chiar știam că sunt cea mai bună și că am fost pionier pe treaba asta în România. Am fost prima organizație care a făcut formare. Eram hotărâtă să o fac indiferent de condiții, să continui să fac un lucru care se dovedise că e bun.

Ce m-a făcut în general să merg înainte a fost să văd că merită, că ceea ce fac chiar are impact. Asta mi-a dat curaj să continui cu următorul și următorul proiect.

Ce succes ți-a rămas foarte viu în minte?

Faptul că organizațiile pe care le-am format și cărora le-am oferit consultanță în anii ‘90 s-au dezvoltat atât de frumos, încât există și în ziua de azi și sunt printre cele mai mari și au impact. Aici mă gândesc la programele de dezvoltare organizațională și câteva din organizațiile cu care am lucrat sunt Inimă de Copil din Galați, FRCCF, FONPC, Pro Democrația sau ARAS.

Un alt succes e procesul de formare de formatori pe care l-am dezvoltat înainte de a apărea instituțiile românești de acreditare și în care am dezvoltat niște oameni care au adus o plusvaloare în orice tip de organizație în care au ajuns, chit că e sector privat sau ONG. Avem oameni de la miniștri în Noua Zeelandă, până la firme de IT sau de publicitate, în poziții de decizie și care fac lucrurile mai bine tocmai pentru că s-au dezvoltat personal.

Că am organizat prima și singura conferință internațională despre problemele sectorului nonprofit, în colaborare cu Johns Hopkins în 2006. Din conferință a rezultat și proiectul cu codul de conduită, pe care îl consider un succes chiar dacă n-a fost implementat. Probabil nu a fost vremea potrivită față de Industria Binelui de acum.

Un drum lung din ‘90 până acum – cum arată sectorul ONG în zilele noastre?

Aș zice că după atâtea agresiuni, oamenii din ONG au învățat că trebuie să fie proactivi, nu reactivi. Asta a fost marea bubă a sectorului dintotdeauna. Noi am reactionat, și nu am avut un plan de “ce ar fi dacă”. Organizațiile pe care le avem acum sunt mult mai mature și trecute prin multe probleme. 

Mereu a fost presiune și fiecare ciclu de alegeri aducea niște provocări, de la toate promisiunile preelectorale uitate, culminând cu amenințările legii Pleșoianu. Mereu a existat o sabie a lui Damocles care nu știi cum poate să cadă, în funcție de interesele politice. Nu de puține ori am fost în logica lui “dacă nu suntem ignorați, măcar să nu fim amenințați.”

Pe de altă parte, s-au făcut progrese pe legea sponsorizării. Nu visam așa ceva în anii ‘90. Și asta cu parteneriatul public – ONG, care nu era văzut ca o chestie nici utilă, nici dezirabilă. Cu unele ministere se poate colabora sau, cel puțin, se vede dorința de parteneriat. Și astea sunt în funcție de factorul politic. 

Totuși, e o lipsă de constanță vizavi de sectorul ONG. 

Depindem de oameni și nu de sisteme. Nu există un sistem predictibil, în care lucrurile să fie foarte clare și să știm că sunt politici publice care ne bagă în seamă, că avem posibilitatea să le influențăm. Suntem scoși la înaintare doar atunci când e nevoie să intrăm în UE, să fim scoși de sub monitorizarea MCV sau în discursuri politice.

Cum arată relația cu alte ONG-uri și cu alți susținători?

Daca la începutul anilor ‘90 și 2000 era competiție din cauza resurselor limitate, cred că am ajuns la faza în care ONG-urile chiar cooperează. Eu personal simt că am o relație bună cu toți cu care am intrat în contact.

Avem o relație bună cu voluntarii. Din păcate, nu avem o relație cu donatori individuali și companii, pentru că dezvoltarea organizațională și trainingul nu sunt niște lucruri care să genereze emoție și dorința de a finanța. Noi suntem în continuare dependenți de finanțări.

Ne dorim nu doar să ne facem înteleși mai bine de către comunitate, ci și să facem educație pe bune, dar e un drum cu două sensuri.

Ce mesaj final ai avea pentru sectorul nonprofit? 

Ce nu te doboara te întărește. Din experiență, fiecare obstacol m-a făcut mai puternică. Am învățat de pe urma fiecărei experiențe și simt că binele învinge întotdeauna. Uitandu-mă la organizațiile care încă există din ‘90 până azi, asta trebuie să ne inspire și să ne dea putere să continuăm. Nouă și celorlalți și mai tineri, care abia se înființează. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Editorial Board Recommendations

Subscribe to our newsletter

Chronicles of Philanthropy

Every community has the resources to become a better and stronger home for the people who live in it. We, the Association for Community Relations, have the mission to discover, cultivate and use these resources to give people hope, but also a framework in which they can act.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with the latest Chronicles of Romanian Philanthropy, with stories about altruism and love of people in the lives of those who dedicate their time and resources to produce real changes in their communities. 

Newsletter

The data we collect (name and e-mail) is stored on platforms compliant with the legislation in force, platforms that allow us to communicate effectively with you. This data will only be used for the purposes mentioned above or in accordance with our legal obligations and will not be alienated to another entity.

If you would also like to subscribe to the ARC Newsletter to find out everything new in fundraising and receive news about events and new plans for the non-governmental environment, please select Yes in the ARC Newsletter field.