Skip to content

Cei care dețin puterea fac absolut tot ce le stă în putere să ne îngreuneze munca

Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) umple un gol în presa independentă dedicată comunității maghiare din România. Prin investigațiile sale, publicația a prezentat investițiile guvernului de la Budapesta în România și a urmărit transparentizarea modului în care sunt folosite fondurile publice. 

Pentru Zoltán Sipos, redactorul-șef al publicației, să faci investigații înseamnă “să ne luptăm cu tot felul de absurdități, să găsim noi metode pentru a ne documenta subiectele. Am acceptat aceste greutăți, am devenit stoici”.  

Care erau marile provocări ale societății civile în momentul în v-ați înființat?

În comunitatea maghiară există o confuzie profundă în ceea ce privește principiul separării puterilor în stat, respectiv rolul și menirea societății civile. Un exemplu: principalul nostru partid politic, UDMR, este de fapt o asociație, care a înființat la rândul ei un număr de alte asociații, care sunt de fapt niște organizații care cooperează strâns cu UDMR și au o agendă politică. 

Deși avem foarte multe ONG-uri, în comunitatea noastră nu a existat, și nici acum nu există, o societate civilă puternică, cu finanțare independentă, capabilă să dialogheze și să fie critic cu cei aflați la putere. Există excepții dar marea majoritate a organizațiilor primesc finanțare prin decizii politice, ori de la UDMR (care la rândul lui gestionează banii alocați pentru comunitatea maghiară de către guvernul român), de la primării, ori de la guvernul maghiar. Cu toate că în aceste contracte de finanțare nu există clauze privind loialitatea, este de la sine înțeles că cei care beneficiază de sprijin nu critică niciodată public clasa politică.

Au fost momente în care ați simțit că trebuie să o luați din nou de la capăt în munca voastră în ultimii ani? În astfel de momente, care-i motivația? ce vă face să o luați de la capăt?

Am avut multe momente grele când am fost nevoiți să facem câte un pas în spate, dar din fericire nu am fost nevoiți să o luăm de la capăt.

What's the result you're most proud of so far?

Ne mândrim cu faptul că, după 7 ani de la înființare, nu doar existăm, dar am reușit să creștem de la an la an și să publicăm din ce în ce mai multe investigații cu impact. Asta într-o comunitate unde genul de muncă pe care o facem noi nu are absolut nici un fel de tradiție, iar contextul politic nu este favorabil.

Ați simțit o creștere a presiunilor asupra societății civile și presei? Aveți un plan în acest sens, o anumită poziție?

Cu câteva excepții, în comunitatea maghiară presa independentă, societatea civilă critică față cei de putere nu există. Presiunile sunt la ordinul zilei de foarte mult timp, sunt un fel de nouă normalitate cu care ne-am obișnuit și ne-am dezvoltat tehnicile de apărare. 

La Átlátszó Erdély avem o poziție foarte clară, pe care o comunicăm și public: noi ne facem temeinic munca de documentare și editare, toate deciziile fiind luate exclusiv de echipa editorială. Dacă cineva vrea ca un articol să dispară de la noi pe site trebuie să se adreseze tribunalului, și să obțină o sentință în acest sens. Până acum nimeni nu ne-a dat în judecată.

Simțiți că munca pe care ați depus-o până acum este amenințată sau slăbită de factori politici sau sociali?

Tot timpul simțim asta. Cei care dețin puterea fac absolut tot ce le stă în putere să ne îngreuneze munca. Dar noi ne-am obișnuit cu asta, să așteptăm, să ne luptăm cu tot felul de absurdități, să găsim noi metode pentru a ne documenta subiectele. Am acceptat aceste greutăți, am devenit stoici. 

What does the relationship with the community look like? Do you feel that you are supported in your mission? If so, does this support also translate into concrete actions (involvement through volunteering, donations, etc.)?

Cititorii noștri știu care este povestea noastră, că muncim onest și nu facem jocul nimănui. De aceea, am câștigat respect. Ne caută câte un cititor aproape zilnic, cu o problemă, cu o idee pentru subiect, sau pur și simplu pentru că vrea să vorbească cu noi. De la an la an, primim din ce în ce mai multe donații, însă suntem departe să putem spune că cititorii ne finanțează munca: undeva 10-15% din veniturile noastre anuale vin de la cititorii noștri.

Redacția Átlátszó Erdély, credit: site-ul publicației
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Editorial Board Recommendations

Subscribe to our newsletter

Chronicles of Philanthropy

Every community has the resources to become a better and stronger home for the people who live in it. We, the Association for Community Relations, have the mission to discover, cultivate and use these resources to give people hope, but also a framework in which they can act.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with the latest Chronicles of Romanian Philanthropy, with stories about altruism and love of people in the lives of those who dedicate their time and resources to produce real changes in their communities. 

Newsletter

The data we collect (name and e-mail) is stored on platforms compliant with the legislation in force, platforms that allow us to communicate effectively with you. This data will only be used for the purposes mentioned above or in accordance with our legal obligations and will not be alienated to another entity.

If you would also like to subscribe to the ARC Newsletter to find out everything new in fundraising and receive news about events and new plans for the non-governmental environment, please select Yes in the ARC Newsletter field.