Skip to content

Cei care dețin puterea fac absolut tot ce le stă în putere să ne îngreuneze munca

Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) umple un gol în presa independentă dedicată comunității maghiare din România. Prin investigațiile sale, publicația a prezentat investițiile guvernului de la Budapesta în România și a urmărit transparentizarea modului în care sunt folosite fondurile publice. 

Pentru Zoltán Sipos, redactorul-șef al publicației, să faci investigații înseamnă “să ne luptăm cu tot felul de absurdități, să găsim noi metode pentru a ne documenta subiectele. Am acceptat aceste greutăți, am devenit stoici”.  

Care erau marile provocări ale societății civile în momentul în v-ați înființat?

În comunitatea maghiară există o confuzie profundă în ceea ce privește principiul separării puterilor în stat, respectiv rolul și menirea societății civile. Un exemplu: principalul nostru partid politic, UDMR, este de fapt o asociație, care a înființat la rândul ei un număr de alte asociații, care sunt de fapt niște organizații care cooperează strâns cu UDMR și au o agendă politică. 

Deși avem foarte multe ONG-uri, în comunitatea noastră nu a existat, și nici acum nu există, o societate civilă puternică, cu finanțare independentă, capabilă să dialogheze și să fie critic cu cei aflați la putere. Există excepții dar marea majoritate a organizațiilor primesc finanțare prin decizii politice, ori de la UDMR (care la rândul lui gestionează banii alocați pentru comunitatea maghiară de către guvernul român), de la primării, ori de la guvernul maghiar. Cu toate că în aceste contracte de finanțare nu există clauze privind loialitatea, este de la sine înțeles că cei care beneficiază de sprijin nu critică niciodată public clasa politică.

Au fost momente în care ați simțit că trebuie să o luați din nou de la capăt în munca voastră în ultimii ani? În astfel de momente, care-i motivația? ce vă face să o luați de la capăt?

Am avut multe momente grele când am fost nevoiți să facem câte un pas în spate, dar din fericire nu am fost nevoiți să o luăm de la capăt.

Care-i rezultatul de care sunteți cei mai mândri de până acum?

Ne mândrim cu faptul că, după 7 ani de la înființare, nu doar existăm, dar am reușit să creștem de la an la an și să publicăm din ce în ce mai multe investigații cu impact. Asta într-o comunitate unde genul de muncă pe care o facem noi nu are absolut nici un fel de tradiție, iar contextul politic nu este favorabil.

Ați simțit o creștere a presiunilor asupra societății civile și presei? Aveți un plan în acest sens, o anumită poziție?

Cu câteva excepții, în comunitatea maghiară presa independentă, societatea civilă critică față cei de putere nu există. Presiunile sunt la ordinul zilei de foarte mult timp, sunt un fel de nouă normalitate cu care ne-am obișnuit și ne-am dezvoltat tehnicile de apărare. 

La Átlátszó Erdély avem o poziție foarte clară, pe care o comunicăm și public: noi ne facem temeinic munca de documentare și editare, toate deciziile fiind luate exclusiv de echipa editorială. Dacă cineva vrea ca un articol să dispară de la noi pe site trebuie să se adreseze tribunalului, și să obțină o sentință în acest sens. Până acum nimeni nu ne-a dat în judecată.

Simțiți că munca pe care ați depus-o până acum este amenințată sau slăbită de factori politici sau sociali?

Tot timpul simțim asta. Cei care dețin puterea fac absolut tot ce le stă în putere să ne îngreuneze munca. Dar noi ne-am obișnuit cu asta, să așteptăm, să ne luptăm cu tot felul de absurdități, să găsim noi metode pentru a ne documenta subiectele. Am acceptat aceste greutăți, am devenit stoici. 

Cum arată relația cu comunitatea? Simțiți că sunteți susținuți în misiunea voastră? Dacă da, se traduce și această susținere în acțiuni concrete (implicare prin voluntariat, donații, etc.)?

Cititorii noștri știu care este povestea noastră, că muncim onest și nu facem jocul nimănui. De aceea, am câștigat respect. Ne caută câte un cititor aproape zilnic, cu o problemă, cu o idee pentru subiect, sau pur și simplu pentru că vrea să vorbească cu noi. De la an la an, primim din ce în ce mai multe donații, însă suntem departe să putem spune că cititorii ne finanțează munca: undeva 10-15% din veniturile noastre anuale vin de la cititorii noștri.

Redacția Átlátszó Erdély, credit: site-ul publicației
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.