Ediția #6
HOME / EDITII
Din nou, o luăm de la capăt
În noiembrie 2022, în Parlamentul României a apărut un proiect de lege care limita dreptul organizațiilor de a sesiza posibile nelegalități.
Inițiatorii spuneau că vor să oprească posibile abuzuri pe care sectorul le face în proiectele de infrastructură: investițiile nu mai sunt făcute din cauza proceselor, investitorii își pierd banii și așa mai departe. (Mai multe la G4 media)
În ultimii ani, au apărut diferite proiecte prin care s-a dorit limitarea sau îngreunarea accesului organizațiilor. N-o spuneau pe șleau, ei o făceau doar din prea multă vigilență sau grijă față de cetățenii lor.
Pentru binele comun au fost tot soiul de legi și discuri în România, iar acum vedem cum obstacolele nu doar că nu dispar, ci apar și mai multe. În același timp, discursul naționalist și extremist capătă mai mult spațiu de emisie. Organizațiile care luptă pentru destrămarea fibrei societății (sic!), sexo-marxismul pe bani de la Bruxelles și, evident, Soros; sunt aceleași elemente ca acum 30 de ani, când sectorul abia se dezvolta.
Trebuie să o luăm de capăt? Trebuie să apărăm drepturi pe care le credeam câștigate? De la aceste întrebări am pornit prima ediție a Cronicilor din acest an. Vorbim despre începuturi și obstacolele cu care ne confruntăm.
În chestionarele din acest număr, încercăm să găsim un răspuns la aceste întrebări și frici. Cristina Guseth (Freedom House România) și Dana Nicolescu ne vorbesc despre sectorul civil din perioada sa de început si ne arată care sunt pericolele care se repetă sau la ce să ne așteptăm.
Zoltan Sipos, de la Atlatszo Erdely, ne vorbește despre ce înseamnă să faci presă independentă în comunitatea maghiară din România și cum se văd aceste obstacole, iar Centrul FILIA și Pe Stop ne vorbesc despre ce înseamnă să construiești de la zero o organizație și să lupți din toate puterile pentru comunitățile pe care le servești.
Despre un altfel de început. Violeta Goron a pornit o nouă Casă Filip pentru bolnavii oncologici care ajung la spitalele din Cluj-Napoca. Valentin Șchiopu, jurnalist Pressone, scrie despre începuturile casei Filip și despre ce înseamnă să pornești pe noi drumuri.
„A fost greu pentru mine, uneori, să fac față îngrijorării sau întrebărilor legate de cum vom putea să ne ducem planurile mai departe. Așa că mă uit în urmă și nu-mi vine să cred că suntem atât de avansați, la stadiul finisajelor interioare. Și nu ne-am oprit nicio zi din lucru”, spune Violeta.
Marinela Rață, jurnalistă și fondatoarea Asociației Dream Project, ne vorbește despre începuturile organizației sale și cum a transformat furia simțită la Colectiv într-un proiect care să aducă bine și încredere celor mai vulnerabili dintre noi. La peste 12 ani de la acel moment, Marinela se întreabă cum poate să facă binele mai bine.
Împreună cu Cristina Lupu, ne uităm la această temă, dintr-un alt unghi. Cum putem să ne asigurăm că subiectele importante pentru societate, pentru noi, rămân relevante și pentru comunități? Și de ce noi, ca sector, avem atât de mare nevoie de o presă puternică, stabilă și curajoasă.
La mai bine de zece ani de când a apărut donatie.ro, ne uităm la modul în care SMS-urile au reușit să creeze valuri de vine și să salveze vieți. Jurnalista Delia Marinescu a documentat cazul Asociației Inima Copiilor, care aduce speranță în viețile a mii de părinți.
Din 2009 încoace, au construit sau amenajat patru secții de la Marie Curie: cardiochirurgie, terapie intensivă nou-născuți, cardiologie și neurochirurgie. Sprijină financiar misiunile medicale de cardiochirurgie de la Marie Curie – de zece ani încoace, timp de zece zile pe lună, medici străini, ca Tammam Youssef, vin să opereze copii și să instruiască personal.