Skip to content

Simțim, în acest moment, că vocea noastră contează în spațiul public și există consecințe reale atunci când luăm o poziție

Organizația FILIA s-a născut dintr-un gol în societate: în România nu existau date despre egalitatea de gen și nici studii despre experiențele femeilor. 20 de ani mai târziu, centrul de cercetare a crescut și este o voce care apără drepturile femeilor prin activism, advocacy și muncă în mijlocul comunității. 

Societatea este mai bine astăzi. “Suntem martore la solidaritatea comunității noastre în timpul marșurilor și protestelor, dar și în mediul online”, spune Andrada Cilibiu, însă dezinteresul autorităților, discursul extremist și politicile pe care unii reprezentanți politici vor să le implementeze ne arată că lupta merge mai departe, iar unele drepturi se află în continuare în pericol.

Interviu cu Andrada Cilibiu, Centrul FILIA

Care erau marile provocări ale societății civile în momentul în care ați înființat organizația?

Centrul FILIA s-a înființat în anul 2000 având ca principal scop cercetarea. Mihaela Miroiu, alături de mai mulți profesori universitari, au înființat FILIA ca centru de cercetare într-un moment în care în România nu existau date despre egalitate de gen sau experiențele specifice femeilor. Membrii fondatori au pornit de la premisa că soluțiile reale privind egalitatea de gen și sănătatea și siguranța femeilor pot surveni doar în urma unei analize comprehensive a stării de fapt – nevoia de date statistice și de studii reprezentative privind experiențele diverse ale femeilor a fost considerată o prioritate. 

Componenta de activism era abia la început. În 2002, în urma unui articol publicat în presă despre cum să îți lovești partenera fără să îi lași urme, se organiza primul protest feminist. Unul dintre primele momente de solidarizare în stradă a comunității feministe din București. 

Au fost momente în care ați simțit că trebuie să o luați din nou de la capăt în munca voastră în ultimii ani? În astfel de momente, care-i motivația? Ce vă face să o luați de la capăt?

Au fost momente în care echipa Centrului FILIA era formată din 2-3 persoane care țineau pe umerii lor toată organizația. Ne confruntam atunci cu lipsa finanțărilor, nu aveam foarte multă vizibilitate, iar societatea cu totul nu era încă pregătită de discursul nostru feminist și despre egalitatea de gen. În ultimii ani, am trecut prin tot felul de transformări, de la schimbarea directoarei executive la evenimentele globale care ne-au schimbat cursul muncii. 

Pandemia a însemnat un proces de reorganizare a muncii de la birou, implementarea unui sistem de work of home și tot felul de piedici în munca noastră directă cu beneficiarele. A trebuit să ne reconsiderăm prioritățile și să ne găsim rolul în criza care se desfășura în jurul nostru: am început un proiect despre experiențele femeilor în timpul pandemiei, iar timp de câteva luni activitatea noastră s-a desfășurat exclusiv online. 

Anul trecut am trecut printr-un alt obstacol major, războiul din Ucraina. Toată echipa a fost afectată pe plan personal de evenimentele care escaladau în fiecare zi și ni se părea inadecvat să ne continuăm activitatea în cursul ei obișnuit. Timp de câteva săptămâni nu am comunicat nimic. Apoi, am intrat în contact cu două organizații din Odesa și Kyiv, cu care am colaborat pe parcusul războiului, și astfel ne-am găsit locul în răspunsul în fața crizei. 

A urmat o perioadă în care ne-am confruntat cu nevoi și riscuri noi din partea unui grup nou de beneficiare: refugiatele care voiau să tranziteze sau să se stabilească în România. Am învățat instrumente și strategii specifice muncii comunitare și din domeniul ajutorului umanitar pentru a găsi soluții adecvate în fața acestor vulnerabilități specifice. 

Care-i rezultatul pentru care ați simțit cea mai multă mândrie? 

Nu putem pune mâna pe un singur rezultat care ne-a bucurat și față de care ne-am simțit mândre. Totuși, felul în care am consolidat în ultimii ani componenta de muncă comunitară și felul în care ne-am apropiat de comunitățile în care lucrăm este obiectivul de care suntem cele mai mândre. Am reușit să închegăm mai multe grupuri de inițiativă ale femeilor din comunități vulnerabile, să lucrăm cu tineri, dar și cu refugiate, și să îmbinăm eforturile noastre de activism și advocacy cu expertiza pe care am acumulat-o în ultimii ani. Ne-am apropiat mult de beneficiarele noastre, care ne-au perceput ca pe un sprijin, și cărora am încercat să le oferim instrumentele necesare pentru a-și face vocea auzită.

Ați simțit o creștere a presiunilor asupra societății civile? Aveți un plan în acest sens, o anumită poziție? 

Trăim un moment în care societatea, mai ales în urma contribuției generațiilor care vin din urmă, răspunde din ce în ce mai bine la discursul feminist. Suntem martore la solidaritatea comunității noastre în timpul marșurilor și protestelor, dar și în mediul online, mai ales când tragem la răspundere comportamente și discursuri sexiste din spațiul public. Tinerii nu mai au răbdare în fața sexismului, rasismului, homofobiei. Anul trecut am înregistrat la marșul Împreună pentru siguranța femeilor! cea mai mare participare de până acum, peste tot în țară. 

În același timp, ne confruntăm și cu discursul anti-feminist, anti-gen, anti-avort care se propagă peste tot în lume, nu doar în România. Monitorizăm îndeaproape genul acesta de discurs și încercăm să oferim o alternativă, mai ales prin rețelele noastre de socializare, unde facem informare și awareness. 

Simțim în acest moment, mai mult ca oricând în anii anteriori, că vocea noastră contează în spațiul public și există consecințe reale atunci când luăm o poziție.

Simțiți că munca pe care ați depus-o până acum (fie ca ong, fie ca întreg sector) este amenințată sau slăbită de factori politici sau sociali? 

Cu siguranță sunt factori la nivel politic și social care ne pun piedici în munca noastră. Dezinteresul autorităților față de anumite subiecte, cum ar fi sănătatea reproducerii și violența obstetrică, discursul anti-feminist și conservator, propunerile legislative care vor să interzică discuțiile despre gen și identitate de gen în spațiul public etc. sunt obstacolele cu care ne-am obișnuit deja în munca noastră.

Am învățat, în ultimii ani, să ne perfecționăm discursul, iar unul dintre principalele roluri ale Centrului FILIA rămâne chestionarea și tragerea la răspundere a comportamentelor sexiste din spațiul public, fie prin plângeri la CNCD sau la Parchet, fie prin poziții publice în presă sau pe social media. 

Multe dintre reușitele noastre au în spate ani de muncă, la nivelul organizației sau la nivelul rețelelor și coalițiilor din care facem parte, tocmai din cauza multiplelor obstacole de care ne lovim. De multe ori ne folosim și de mecanisme, instrumente și actori internaționali pentru a pune o presiune suplimentară asupra instituțiilor statului atunci când nu avem alternative pe plan local. 

Cum arată relația cu comunitatea? Simțiți că sunteți susținute în misiunea voastră? Dacă da, se traduce și această susținere în acțiuni concrete (implicare prin voluntariat, donații etc.)?

Avem în acest moment o comunitate de peste 74 de mii de urmăritori pe social media, iar în anul 2022 am avut aproape șapte mii de beneficiare. Ne impresionează felul în care se solidarizează comunitatea noastră din social media, dar și felul în care urmăritorii noștri își asumă un rol de social justice activist și ne cer să abordăm anumite subiecte sau ne atrag atenția asupra anumitor situații de misoginie din spațiul public.

Anul trecut am reușit să ne consolidăm și rețeaua de voluntari, care a ajuns să fie un sprijin major în munca noastră de zi cu zi, dar și inspirație pentru noi. 

Faptul că în ultimii ani munca comunitară a fost o prioritate pentru noi a dus în mod natural la o apropiere de comunitate și de beneficiarele noastre, mai ales că ne propunem strategii pe termen mediu și lung în comunitățile cu care lucrăm la firul ierbii.

Foto credit: Centrul FILIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.