Skip to content

Cel mai scump zâmbet: 5.000.000 euro

Un documentar realizat de Radu Țuțuianu pentru Iași TV Life. 

Zâna Merciluță a început călătoria sa acum 11 ani, din grijă pentru copiii din sate, care nu puteau să ajungă la stomatolog, la oraș.

Proiectul asociației Mercy Charity abordează o problemă majoră de sănătate în comunitățile defavorizate: accesul limitat la îngrijiri stomatologice. 

Totul a început cu o valiză, își amintește președinta organizației Mercy Charity, Ana Țiplea. „În țară am început să mergem pe două roți. Adică cu o valiză, pe care o desfaci și în interior are un mic compresor și făceam niște proceduri foarte basic în școală”. 

„Întindeam pe catedră toate materialele și copiii erau consultați pe scaunele școlii. Era un plus totuși, că mergeam și făceam prevenție, totuși le ofeream o educație orală, consultanții, sigilări, dar tot nu era suficient pentru ce cerințe mari erau”, spune Asma Batttah, medic stomatolog voluntar. 

În România, doar 3 din 10 copii din mediul rural au ajuns vreodată într-un cabinet stomatologic. Cauzele: fie lipsa educației părinților, fie drumul la cabinetele de la oraș este prea scump. În acest context, proiectul vine cu o soluție inovativă – cabinete stomatologice mobile, care oferă tratamente gratuite și sprijină formarea studenților la stomatologie.

Un aspect esențial al proiectului este că Zâna Merciluță are grijă și de copiii bolnavi de cancer, care adesea suferă de probleme stomatologice din cauza tratamentelor agresive. 

Medicii care fac voluntariat au ajuns în toată țara. Într-o școală din județul Mureș au găsit o clasă în care jumătate de podea lipsea, iar băncile erau pe pământ direct. „Nici nu am derulat activitate pentru că lipseau din podea scânduri și trecuse și un șoricel pe acolo în timp ce eram”, adaugă vicepreședinta organizației, Daniela Staicu.

Asta le-a determinat și mai tare să creeze cabinetul stomatologic mobil. Până acum, peste 11.000 de copii au beneficiat de tratamente stomatologice prin acest proiect, iar 5 milioane de euro au fost investite în soluții de îngrijire dentară. 

Documentarul integral:

Primul cabinet mobil a fost o fostă mașină de pâine, donată de o companie, iar acum organizația vrea să creeze o rețea națională de 8 cabinete mobile, câte unul pentru fiecare regiune a țării. 

De-a lungul celor 30.0000 de ore de voluntariat,  medicii s-au confruntat cu numeroase situații la firul ierbii, care le-au arătat realitatea pe care o trăiesc oamenii din rural. 

Într-un sat, copiii nu au venit la consultații pentru că părinții erau analfabeți. 

„Nu știau să completeze acordul de participare. Ei neștiind să citească, refuzau accesul la tratament stomatologic, fără să spună o clipă «Da aș vrea, dar ajutați-mă voi să completez formularul»”, spune vicepreședinta organizației. 

În județul Brașov, în Viscri, au stat cu clinica deschisă până la ora 21, pentru că o fetiță care-și dorea o intervenție era plecată pe câmp cu oile. „Deoarece copilul își dorea foarte mult să vină în cabinet,  am stat mai târziu, până la 21 seara și pe ea am programat-o ultima. A terminat toate activitățile gospodărești și a venit. A fost excelent pentru că avea nevoie și de o reconstrucție dentară. Căzuse și-și spărsese un dinte, și îl avea pe jumătate tăiat.”

Zâna Merciluță se remarcă prin curajul în exprimarea publică, colaborând strâns cu autoritățile pentru a schimba legislația și a îmbunătăți normele de sănătate publică. Ieri au creat norme noi pentru unitățile mobile, azi solicită introducere radiologiei în cabinetele mobile.

Asociația „Merci Charity”, organizatoarea proiectului, monitorizează constant situațiile în care normele actuale nu sunt suficiente și iau atitudine publică, intervenind acolo unde este necesar pentru a asigura un viitor mai sănătos pentru copii.

 

Un documentar realizat de Radu Țuțuianu

Montaj și Editare: Andi Lițu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.