Skip to content

Mai bine o tot iei de la capăt decât să rămâi mereu pe loc

Asociația Pe Stop s-a înființat în 2018 din dorința de a sprijini fetele și femeile vulnerabile care se confruntă cu sărăcia menstruală. Irina Vasilescu, fondatoarea organizației, le-a cunoscut pe primele beneficiare la Gara de Nord, unde mergea pentru a împărți pachete de igienă menstruală.

„Nu te învață nimeni ce să faci, că nu există Facultatea de ONG-uri”, spune Irina despre primii ani de după înființarea asociației.

Din 2018 și până azi, Pe Stop și-a extins activitatea: pe lângă pachetele de igienă menstruală care ajung la femeile nevoiașe, organizează cursuri în comunități vulnerabile și în școli, iar în ultimul an a fost implicată într-un proces de advocacy care s-a încheiat cu instalarea mai multor dispensere de absorbante în câteva școli din București.

Pentru o organizație mică, e greu să găsești un sprijin de lungă durată, care să investească în capacitatea ta. Din fericire, Irina  a luat contact cu mai multe organizații mari care au suplinit golurile pe care multe dintre ONG-urile de la firul ierbii le resimt.

“După ce am înființat Pe Stop, am mers destul de repede într-o serie de cursuri făcută de Fundația Comunitară București, de capacity building pentru ONG-uri. Cred că ne confruntam cu lipsa de know-how la nivel de întreg sector. Aveam cam aceleași probleme ca celelalte organizații mici – cum cresc, unde găsesc oameni, cum gestionez un ONG. Că nu a venit nimeni să te învețe la facultate.

A fost bine că au existat Asociația pentru Relații Comunitare, Fundația Comunitară București și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, care se axau pe asta și au găsit tot felul de resurse să ne învețe ce să facem și cum să facem.”

Asociația Pe Stop

Asociația Pe Stop se bazează mult pe munca voluntarilor, însă caută să își dezvolte constant capacitatea. În 2023, vor angaja trei oameni.

“Când tocmai mă pregăteam pentru un 2023 liniștit, acum o să am două persoane nou-nouțe care trebuie trainuite. Noi, fiind mici, nu ne permitem resurse prea mari. Când pleacă un om din doi e greu, nu e ca atunci când pleacă un om din 10. De-asta încercăm să angajăm doi oameni, ca să nu mai resimt presiunea pe care o simt acum.”

Activitatea organizației e de multe ori fracturată în zona de advocacy, un sentiment pe care îl împărtășesc multe organizații neguvernamentale. Mai ales când ai capacitate redusă – unu sau doi angajați-, e foarte ușor să te pierzi în hățișul birocratic al instituțiilor de stat.

Există totuși și o speranță pentru organizațiile mici: finanțatorii care au încredere că lucrurile se fac bine și nu împovărează activitatea. De exemplu, Pe Stop are un parteneriat cu Procter@Gamble, care deține brandul Always, sponsorul care se asigură că cele 400 de fete și femei vulnerabile primesc lună de lună absorbante gratis.

“Avem o relație bună cu Always și cu belgienii de la King Baudouin, care susțin Rețeaua Demnității*. La început, nimeni nu voia să ne dea bani și doi ani am încercat să finanțez proiectul ăsta (n.r. Rețeaua Demnității). Fiind proiect pilot, îl percepeau cu un grad destul de mare de risc. King Badouin ne-au oferit 20.000 euro ca să pornim pilotul. Nu au fost birocrați, ne-au dat banii din martie, deși începeam în septembrie. Proiectul a mers până acum mult mai bine decât mă așteptam.”

Ultima perioadă a venit cu multă presiune pentru întreg sectorul ONG. În spațiul public, se vorbește din ce în ce mai mult despre parteneriatele dintre ONG-uri și instituțiile de stat, dar de multe ori, relația nu este una echilibrată. Sunt multe situații în care instituțiile apelează la experții din organizații, însă fără o recompensare reală a muncii.

“Da, există presiune – să facem mai mult decât avem capacitate. E ca atunci când ai un angajat bun și îl umpli de muncă, până când o să fie atât de plin de muncă încât nu o să mai facă. Lumea e entuziasmată de ce fac ONG-urile și devenim din ce în ce mai încărcați. A fost multă presiune și cu cele două inițiative legate de 3.5% din iarnă. Se întâmplă să vină instituția X la tine și să vrea să îi faci treaba, ori noi nu suntem asistenți sociali, de exemplu.

Nu mi se pare că societatea civilă e mai amenințată decât de obicei. Starea cu instituțiile statului care se agață de noi că văd că facem treabă e constantă. Totuși, mi se pare că în bula mea oamenii au început să înțeleagă care e faza cu ONG-urile și cu ce se mănâncă.”

Comunitatea care s-a creat în jurul Asociației Pe Stop e într-o creștere continuă. Există o bază constantă de voluntari care vin la activități, iar donatorii individuali contribuie la o parte foarte importantă din veniturile organizației. În 2021, persoanele fizice au contribuit în proporție de 58% la veniturile totale ale Pe Stop. Doar donațiile online prin site au adus peste 186.000 de lei, sume foarte importante pentru o organizație încă tânără.**

“Avem comunitatea asta committed, Pe Stop are un magnetism destul de mare în momentul ăsta și am încredere. Motivul pentru care am avut încredere să angajez doi oameni în loc de unul e că am o oarecare siguranță financiară acum: că nu voi lăsa oamenii pe drum și că nici oamenii nu mă vor lăsa pe mine.

În schimb, relația cu comunitatea de beneficiare aș vrea să se schimbe. Mi-ar plăcea ca Pe Stop să fie mai empowering, că noi acum dăm – cursuri, pachete. Membrele comunităților de beneficiare nu au foarte multă putere în relația cu noi. Nu pot să ia decizii, să se implice. Mi-ar plăcea și îmi doresc pe termen mediu ca Pe Stop să ia o formă care să le implice și pe ele.”

Dacă vrei să afli mai multe despre activitatea Pe Stop, poți citi mai multe pe site-ul lor: www.pestop.org 

*Rețeaua Demnității este un program nou, prin care Pe Stop se extinde în mai multe comunități din țară. Scopul este să se creeze noi echipe autonome, care să își sprijine propriile comunități.

**Date din raportul anual Pe Stop, 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.