Skip to content

„Rotițele fără de care mecanismul nu ar putea să meargă”. Donațiile prin SMS și impactul lor

Nicolas, un băiețel de 11 ani, „cuminte și ascultător”, stă întins pe o masă de operație, în Spitalul Marie Curie din capitală. E învelit cu un cearceaf până la brâu și are pieptul dezgolit. Se uită stânga-dreapta la cei peste zece specialiști, români și străini, care roiesc în jurul lui. Pe spatele halatelor a două dintre doctorițe e desenată o inimă și scrie BO CCV (Bloc Operator, Chirurgie Cardiovasculară). Una dintre ele îi pune o mască pe gură și la scurt timp, copilul adoarme. E joi, 19 ianuarie, 2023, ora 15 și Nicolas urmează să se opereze pe inimă în cadrul unei misiuni medicale, coordonate de medicul sirian Tammam Youssef, care profesează în Italia. Doctorul va încerca să îi lărgească valva aortică, care acum e îngustată și reduce fluxul sângelui de la inimă spre artera principală a corpului – aorta.

Text de Delia Marinescu

Fotografii de Bogdan Dincă  

Asistenții îl ung pe piept cu betadină, o soluție dezinfectantă de culoare cărămizie. Apoi îi acoperă tot corpul, mai puțin toracele, cu o pânză mare, verde. O lumină puternică e îndreptată spre pieptul lui. În bătaia lămpii, pare o portocală pe un petic de iarbă.

Pe 3 ianuarie, Viorica, mama lui Nicolas, l-a rugat să aducă niște sticle de bere goale de la rudele cu care petrecuseră împreună de Anul Nou, ca să le înapoieze la magazinul din sat. Locuiesc la casă, în apropierea unei păduri din Bughea de Jos, o comună din județul Argeș. Când s-a întors de la neamuri, copilul a pus repede capul în brațele tatălui său. Nu gâfâia normal, ca atunci când venea de la fotbal sau de la alergat. O venă din partea stângă a gâtului îi pulsa tare, iar inima „numai că nu-i ieșea din piept”, povestește mama. 

„«Ce ai pățit? Te-ai bătut, ai obosit?»”, l-a întrebat tatăl. „«Pune-i mâna», mi-a zis”, își amintește femeia. „Ceva nu e în regulă, trebuie dus la doctor”, a rostit ea cu voce tare. Până atunci nu observase că cel mic ar fi avut probleme cu inima.

Două zile mai târziu, Nicolas și mama lui erau la Spitalul Marie Curie din București, după ce un medic din Argeș i-a trimis în capitală, când a văzut gravitatea cazului. Femeia a înțeles că în termeni medicali afecțiunea băiatului se numește stenoză aortică severă și că în termeni simpli, valva care pompează sângele în aortă, spre tot corpul, e îngustată, „ca un furtun pe care îl strângi”. A știut că trebuie operat cât mai curând. 

*

Pentru ca degetele medicilor români și străini să opereze astăzi inima lui Nicolas într-o secție modernă de cardiochirurgie de la Marie Curie, sute de mii de degete au tastat un SMS cu textul LOVE la 8844. Un gest de două secunde prin care donează 2 euro lunar contribuie la salvarea vieților a peste 1000 de copii care se nasc anual în România cu probleme cardiace. 

În 2009, când a făcut prima campanie, Inima Copiilor a reușit să strângă, în mai puțin de trei luni, aproximativ 650 000 de euro doar din SMS-uri. Peste 300.000 de oameni au donat atunci (căci nu existau donații recurente). Erau mișcați de mesajele pe care le auzeau la radio sau la televizor despre copiii a căror inimă înceta să bată prea devreme din lipsa unei șanse la o operație. A fost un record la acea vreme, spune Alex Popa, președintele asociației. Am fost prima campanie serioasă de adunat bani prin SMS-uri

Între 2009 și 2011, Asociația Inima Copiilor a construit o întreagă secție la spitalul Marie Curie, secția de cardiochirurgie, aproape exclusiv din donații prin SMS. 

Alex și colegii lui au fost impresionați de receptivitatea oamenilor de a dona printr-un SMS, și de atunci au derulat și alte campanii. O parte dintre donatori sunt foști pacienți, susținători pe care-i avem de mulți ani”, spune Alex. Adună, vorbesc cu prietenii, au înțeles că noi suntem foarte serioși în ceea ce facem

Seriozitatea celor de la Inima Copiilor se traduce prin fapte. Din 2009 încoace, au construit sau amenajat patru secții de la Marie Curie: cardiochirurgie, terapie intensivă nou-născuți, cardiologie și neurochirurgie. Sprijină financiar misiunile medicale de cardiochirurgie de la Marie Curie – de zece ani încoace, timp de zece zile pe lună, medici străini, ca Tammam Youssef, vin să opereze copii și să instruiască personal. Contribuie la misiuni medicale în Iordania, Senegal, Irak, Maroc și Nigeria. Au participat la renovarea și modernizarea secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța. Au creat prima bancă de lapte matern din România. Ajută cu aparatură modernă secții de terapie intensivă neonatală, de cardiologie și cardiochirurgie pediatrică și maternități din diferite orașe din țară. 

Pentru activitatea din secția de cardiologie de la Marie Curie, oamenii au trimis 3605 de SMS-uri în 2013-2014, iar pentru construcția noii secții de Terapie intensiva nou-născuți din Constanța, s-au trimis 11.895 SMS-uri între 2016 și 2018, potrivit platformei donație.ro, care centralizează și gestionează de peste zece ani donațiile strânse din SMS-uri de ONG-urile din România. 

În prezent, principalul proiect pe care Inima Copiilor se concentrează este extinderea secției de cardiochirurgie de la Marie Curie. Asta înseamnă: amenajarea celei de-a doua săli de operații, crearea a 15-20 de locuri de terapie intensivă cardiacă (acum sunt șase), crearea a 25 de locuri în saloane, reamenajarea și modernizarea spațiilor și a aparaturii.

Din noiembrie 2021 și până acum au strâns, pentru această cauză, peste 1 milion de euro, din necesarul de 3 milioane de euro. Aproximativ un sfert din banii adunați, mai exact peste 275. 000 de euro, vin din SMS-uri cu textul LOVE, trimise la 8844. Restul de bani vin din alte sponsorizări și donații individuale și de la sponsorul principal al asociației, o companie importantă de asigurări.

Unii dintre cei care donează prin SMS sunt părinți care au proprii copii bolnavi de inimă. Valeria, din București, e mama unui băiețel de 5 ani, care e coleg de salon cu Nicolas, și care urmează să fie transferat la un spital din Italia, cu sprijinul Asociației Inima Copiilor. Femeia donează de aproximativ 5 luni pentru asociație și le urmărește pagina de Facebook, unde află de mulți copii care au nevoie de ajutor. „Mă gândesc la binele lor, aș fi donat chiar dacă nu ar fi avut el o malformație la inimă”, spune femeia, care a aflat din a treia zi de viață a fiului ei că acesta are probleme cu inima, însă abia acum a fost necesară intervenția.

Într-un alt salon de la același etaj, Angelica, mama unui băiat de 13 ani, donează pentru Inima Copiilor de aproximativ 7 ani, după ce fiul ei s-a operat pentru prima dată pe inimă. „Niciodată n-am zis că o să mă mai întorc aici. Am zis să donez până pot”, spune femeia care lucrează în legumicultură. Are mai multe sere în care cresc roșii, castraveți, vinete și dovlecei, iar doi euro pe lună „nu înseamnă nimic”.  

„Dacă ar conștientiza fiecare să dea 1 euro pe lună cred că s-ar face minuni”, subliniază ea. Le-a povestit și rudelor ei despre importanța acestui gest mic cu însemnătate mare și și-a dat seama că mulți nu cunosc această posibilitate de a ajuta. „Am convins-o pe mama să doneze și mi-a zis că de ce nu i-am zis dinainte”. „«N-am știut că ești interesată să donezi»”, i-a răspuns. 

M.Ț, 58 de ani, o doamnă pensionară din nordul României, care dorește să rămână anonimă, donează lunar câte 2 euro către opt asociații, pentru oameni afectați de războiul din Ucraina, pentru copii cu autism sau pentru construcția unui spital, printre alte cauze. „Sunt tare sensibilă la suferințe, mai ales la copii, empatizez cu toate cazurile făcute publice”, explică femeia care are încredere că această modalitate de a strânge fonduri e mai sigură decât altele. Îmi trimite screenshots cu asociațiile către care donează în total 16 euro  în fiecare lună. 

Într-un birou de la parterul Spitalului Marie Curie, profesorul cardiochirurg sirian Tammam Youssef răspunde la telefon în italiană, apoi în arabă, ascultă mesaje vocale în ambele limbi, butonează rapid, sună iar. Stă de vorbă cu medici care îl întreabă despre copii cu diferite probleme cardiace. 

După ce închide telefonul, trece cu naturalețe în română. E limba pe care a învățat-o în studenție, acum 45 de ani. În 1978, într-o perioadă în care exista o cooperare academică strânsă între Siria și România, primea o bursă să studieze medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. După ce a făcut specializarea la Fundeni, în 1993 a plecat să profeseze în Italia. Astăzi lucrează în principal la Clinica San Donato din Milano, unul dintre cele mai mari centre din Europa de cardiochirurgie pediatrică.

Din 2013, dr. Tammam a început să vină câte zece zile pe lună în România, în misiuni medicale care  au loc în cadrul unui protocol de colaborare între Ministerul Sănătății din România, Clinica San Donato din Italia, Fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo și Asociația Inima Copiilor.
 

Peste 2500 de copii au fost operați de atunci în România și Italia în cadrul acestui program, spune medicul Tammam Youssef. 70% dintre ei au fost operați în România și 30% în Italia. Înainte de 2013, procentul era invers, intervențiile a 30% dintre copii se puteau face în țară, iar restul, în peninsulă, adaugă medicul. „Înainte să venim noi, copiii ori mureau, ori se trimiteau afară”. 

În afară de miile de copii cărora le-au salvat viața, medicul și colegii lui străini (în mare parte sirieni) au instruit peste 150 de doctori, asistenți și tehnicieni din București, Iași și Timișoara.

Echipa de la Marie Curie, pregătită de dr. Youssef și ceilalți medici, are sub 35 de ani, spune acesta. „E o investiție pe încă 30 de ani”, explică el. În urma pregătirii, doctorii români au căpătat autonomie și în intervalul de timp dintre misiunile medicale operează singuri aproximativ 80% dintre cazuri. „A fost un lucru foarte pozitiv că am reușit să particip la dezvoltarea medicinei românești într-o oarecare măsură. E un lucru fericit să redau un pic de recunoștință în fața statului român. Unul dintre medicii pregătiți de Tammam Youssef este doctorița Irina Mărgărint, „un talent”, menționează profesorul.

Lacrimile de fericire ale unei mame care își vede copilul vindecat sunt o motivație foarte mare, recunoaște medicul. „Un copil de zece zile putea să moară și îl vezi la 20 de ani că trăiește, e cea mai mare satisfacție”. Însă nu trebuie să te îmbeți cu ce ai reușit până acum, e de părere medicul. „Să fii satisfăcut în totalitate e periculos. Trebuie să fii la curent cu ceea ce se face și să încerci să fii mai bine de cum ești”.

Tammam Youssef și ceilalți medici din misiune își doresc extinderea secției de cardiochirurgie de la Marie Curie, pentru ca în ea să poată opera cel puțin 400 de copii bolnavi de inimă în fiecare an, de două ori mai mulți decât acum. 

*

Doctorița Olguța Untaru trasează o linie fină cu bisturiul pe mijlocul pieptului lui Nicolas. În urma tăieturii rămâne o dâră roșie. Doctorița Irina Mărgărint pune compresii albe care se înroșesc instant. Dr. Untaru folosește apoi un sternotom care scoate un fum ușor și un zgomot ca de polizor. Cu acesta se taie efectiv sternul. În dreapta, un specialist apasă pe butoanele unui aparat din care ies mai multe furtunuri și urmărește parametrii de pe un ecran. E ca o orchestră, totul funcționează în armonie. 

În pieptul lui Nicolas se face o crăpătură lată de un deget. Aproape o oră mai târziu, crăpătura se lărgește, încât prin ea poate intra un pumn. Pieptul copilului pare o portocală despicată în două. Din mijloc, se vede pulsând inima lui Nicolas. n

La un moment dat, monitorul de lângă masa operație, care arăta constant valori de 106-107, începe să bipăie și se aprinde o lumină roșie, valoarea crește până la 130. Specialiștii se grăbesc, unul dintre ei îi cere unei asistente o compresă mare și se uită spre monitor. Apoi valoarea scade iar. 

Peste aproape trei ore, pieptul lui Nicolas are o deschizătură și mai mare. În ea, încap acum aproape doi pumni. 

În sala de operație intră medicul Tammam Youssef, după ce se spală foarte bine pe mâini, timp de câteva minute. Provocarea pentru această intervenție va fi salvarea valvei lui Nicolas. „Dacă e prea deteriorată, suntem obligați să o înlocuim, dar sperăm să o reparăm”, subliniază medicul. 

Acesta trece în locul doctoriței Untaru, care împreună cu doctorița Mărgărint a deschis pieptul lui Nicolas. Pe monitor valoarea este 0 și de acum se lucrează direct pe inimă. 

În salon, mama stă „ca pe spini”. De trei ore se tot ridică de pe scaun, se plimbă, se așază iar și vorbește la telefon cu soțul. Bărbatul e afară, în fața spitalului și o sună „din cinci în cinci minute, dacă am aflat ceva de copil”. Asistentele i-au spus că o să mai dureze. Nu poate decât să se roage și să spere că totul se va termina cu bine.  

După aproape șapte ore de când a început operația, Viorica îl vizitează pe Nicolas la terapie intensivă. Se bucură să audă de la medici că intervenția a avut succes și că „au recuperat valva lui”.

„În fiecare zi cam așa e viața noastră. Ați asistat la o aventură”, ne spune medicul Tammam Youssef, care, împreună cu echipa lui, a mai salvat o inimă.

Oamenii care donează prin SMS sunt „rotițele fără de care mecanismul nu ar putea să meargă”

Spațiul care va permite extinderea secției de cardiochirurgie de la Marie Curie se va elibera pentru că o parte din secțiile existente se vor muta în noul spital construit de Asociația Dăruiește Viață. Spitalul va primi pacienți copii începând cu a doua jumătate a acestui an. 

Asociația care a ridicat primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, din donațiile a peste 350.000 de persoane fizice și 7.000 de companii, deține recordul în privința sumelor donate prin SMS în România. 

Dăruiește Viață a reușit să strângă primul milion de euro din donații prin SMS în 2017 și de atunci continuă să doboare record după record. Până astăzi au strâns peste 5 milioane de euro din SMS-urile oamenilor care au trimis mesajul SPITAL la 8844 pentru a dona 2 euro lunar sau ale celor care au trimis SPITAL la 8864 pentru a contribui cu 4 euro lunar. 

#NoiFacemUnSpital a devenit refrenul din mintea a peste 350.000 de oameni, care au devenit „cea mai mare comunitate din România care s-a adunat să facă bine”, spune Oana Gheorghiu, co-fondatoarea asociației, alături de Carmen Uscatu. Să știi că atât de mulți oameni donează constant „este extrem de motivant și de apăsător, pentru că vine la pachet cu multă responsabilitate, cu nevoia de a face lucrurile foarte bine”. Sunt oameni care „își rup dintr-o pensie și dintr-un salariu nu foarte mare”. Oamenii care donează prin SMS sunt „rotițele fără de care mecanismul nu ar putea să meargă”, adaugă Gheorghiu. 

Oana Gheorghiu (stânga), pe șantierul spitalului, mai 2020.

Asociația Dăruiește Viață a câștigat încrederea atâtor sute de mii de oameni făcând ce le-au promis, având în spate proiecte finalizate, intervenind în situații critice, cum ar fi tragedia de la Colectiv sau pandemia de Covid-19, în care au ajutat prompt spitale și pacienți, comunicând constant și transparent, explică Gheorghiu. „Îi ținem la curent cu ce facem cu banii pe care i-au donat”.

Dincolo de a le trimite vești constant în legătură cu ce fac, cei de la Dăruiește Viață au încercat să îi cunoască și le-au cerut acordul să îi contacteze. Au aflat că donatorii lor sunt „oameni absolut normali”, care își doresc să găsească acasă un sistem de sănătate ca în vest, oameni care nu mai vor să trăiască cu frica de a merge într-un spital românesc. 

Una dintre cele mai emoționante povești de donatori pe care Oana Gheorghiu le-a ascultat a fost cea a unei mame care începuse să doneze cu un an înainte ca propria fiică să fie diagnosticată cu cancer. „«Nu mi-am imaginat niciodată că o să donez undeva unde și fiica mea o să aibă nevoie»”, își amintește Gheorghiu că au sunat cuvintele mamei.    

Alți donatori sunt părinți care află de Asociația Dăruiește Viață în timp ce sunt internați în spital cu copiii lor diagnosticați cu cancer și care „își rup 2 euro sau 4 euro să simtă că sunt parte din comunitate.” Și nu din orice comunitate. „Poate o dată în viață ai șansa să contribui la construcția unui spital.” 

Pe lângă faptul că au strâns o sumă colosală din SMS-uri, din care au pus pe picioare un spital, Gheorghiu crede că e importantă partea de educație pe care au realizat-o, faptul că au transmis românilor că „e nevoie să ne implicăm ca să facem ceva. Suntem  niște cetățeni care trebuie să avem grijă și noi de noi”.

Lucrări de amenajare la spital, septembrie 2022
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.