Skip to content

Editia a XIV-a - 2017

HOME / Gala Oameni pentru Oameni / Edițiile trecute / Editia a XIV-a – 2017

Cele mai bune proiecte sociale desfasurate in acest an de companii, organizatii neguvernamentale, donatori individuali si voluntari au fost nominalizate pentru a fi premiate  la Gala Oameni pentru Oameni 2017. In total, in 2017 au fost nominalizate 307 proiecte si initiative filantropice, fata de 270 in anul 2016 si 170 in 2015.

In ultimul an, ONG-urile, companiile si donatorii individuali au mobilizat si investit in transformarea Romaniei suma de 57.121.881 RON.

Cifrele arata tendinta clara de crestere a implicarii in cauze sociale din partea  tuturor actorilor din societatea civila: voluntari, donatori, organizatii si companii de toate tipurile si de toate dimensiunile.

Dincolo de cifre, Gala Oameni pentru Oameni ne dezvaluie o realitate a bunatatii cu rezultate concrete : exista organizatii in Romania care au grija de copii, batrani, persoane cu dizabilitati sau oameni cu boli terminale si care reusesc sa ii ajute pe oameni pentru ca mobilizeaza resurse chiar din comunitatile pe care le servesc.

Aceste organizatii sunt eficiente si folosesc resursele in mod transparent si eficient si reusesc sa salveze vieti, sa renoveze spitale si scoli, sa construiasca case sau sa ofere burse copiilor talentati dar care nu au sisteme de suport.

« De anul viitor activitatea acestor organizatii va fi afectata dramatic de schimbarile legislative (asa zisa „revolutie fiscala”) care nu mai permit companiilor cu cifra de afaceri pana la 1 milion de euro sa foloseasca legea sponsorizarii si sa beneficieze de facilitati fiscale atunci cand sponsorizeaza cauze sociale. Gala Oameni pentru Oameni a pus in lumina rezultatele incredibile ale mediului civil, dar a fost si un apel pentru ajutor  pentru ca legislatorii sa intervina in ceasul al 12-lea pentru a nu fractura aceste curent de responsabilitate civica », a declarat Dana Pirtoc, CEO al ARC Romania (Asociatia pentru Relatii Comunitare, care organizeaza de 14 ani Gala Oameni pentru Oameni.

 

Câștigătorii au fost desemnați de un juriu format din Andreea Roșca( jurnalist și co-autoare a „Cei care schimbă jocul”), Claudiu Florea (antreprenor), Corina Vasile (Director de Comunicare și Relații Publice al Raiffeisen Bank), Dana Pîrțoc (CEO ARC), Dragoș Neacșu (CEO Erste Asset Management), Felix Pătrășcanu (CEO Fan Courier 
), Georgiana Pogonaru (Fondator Romcolor2000), Irina Lapoviță (Lidl, CSR Coordinator), Marius Stefan (CEO Autonom
), Mihaela Gînju (Fondator Asociația Eurudio), Mihaela Perianu (Managing Partner AIMS Human Capital&Dale Carnegie), Péter Barta (antreprenor), Raluca Ion (autor Republica), Roxana Vitan (Director executiv Fundația Româno-Americană).

Juriul a decis următoarele:

 1. Cel mai bun program de CSR al unei companii– Vodafone Romania prin Fundatia Vodafone Romania pentru Connecting for Good
 2. Cel mai bun fundraiser profesionist– Robert Ion de la Hope and Homes for Children România
 3. Cel mai bun proiect de sponsorizare al unui IMM– Libris.ro pentru proiectul Un gest pentru viață – Libris sprijină maternitățile din România
 4. Cel mai bun program intern de CSR– Zitec pentru programul Cei #1024
 5. Cea mai buna campanie de fundraising a unui ONG mare– Daruieste viata pentru campania de strângere de fonduri prin SMS
 6. Cea mai buna campanie de fundraising a unui ONG mic– Asociatia Cetatea Voluntarilor pentru echiparea si renovarea Compartimentului Clinic de Boli Infestioase Copii, spitalul Judetean Arad
 7. Cel mai bun proiect de sponsorizare al unei companii– Vodafone Romania prin Fundatia Vodafone Romania pentru proiectul “MobiHope – Cresterea calitatii vietii si a ingrijirii pacientilor cu boli amenintatoare de viata”
 8. Marele premiu al Galei– ENEL pentru parteneriatul ENEL – CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica
 9. Premiul Galantom– Veronica Soare pentru campania de strangere de fonduri de pe platforma galantom.ro
 10. Premiul Arhitect in comunitate– Asociatia Tine de Tine! pentru proiectul “Impreuna pentru Mateo”
 11. Premiul Arhitect pentru demnitate– Savana si agentia Papaya pentru campania Viata are multe nuante
 12. Premiul Arhitect al industriei binelui– Fundatia Principesa Margareta pentru deschiderea si ajutorul oferit altor organziatii in procesul de invatare de fundraising
 13. Premiul Juriului– Impreuna pentru viitor Constanta pentru proiectul Plaja si mare pentru toti

Pentru mai multe detalii despre proiectele câștigătoare și fotografii vă rugăm să ne contactați pe adresa ionut@arcromania.ro sau sa accesati www.gala.arcromania.ro.

 

*Notă de editare

Mai jos puteți găsi o scurtă descriere a proiectelor câștigătoare.

În cazul în care doriți să realizați interviuri mai cuprinzătoare cu câștigătorii, vă rog să mă anuntați pentru a vă putea pune în legatură cu organizațiile.

 

Cel mai bun proiect de CSR al unei companii
Vodafone România, prin Fundația Vodafone România, este premiată pentru inițiativa „Connecting for Good”, cel mai amplu program din România care folosește tehnologia și inovația cu scopul de a crește calitatea vieții oamenilor a aflați în nevoie. În ultimul an au fost alocați 548.217 euro pentru numeroase programe care folosesc telemedicina.

Cel mai bun fundraiser profesionist
Robert Ion e nominalizat de către Anamaria Bogdan pentru activitatea de fundraising din cadrul Hope and Homes for Children România, pentru care a strâns, în doi ani de activitate, 1.500.000 euro.

Cel mai bun proiect de sponsorizare al unui IMM
Libris.ro e nominalizat de Salvați Copiii România pentru programul „Un gest pentru o viață– Libris sprijină maternitățile din România”, pe care l-a sprijinit cu 171.734 euro, folosiți pentru echiparea a 6 spitale din țară cu echipamente medicale performante, cu scopul scăderii ratei de mortalitate infantilă.

Cel mai bun program intern de CSR
Zitec e premiat pentru campania „#cei1024”, care adresează problema lipsei de donatori din centrele de donare de sânge din București și din țară. Peste 500 de litri de sânge au fost colectați în sesiuni de donare organizate la sediile companiilor din București, iar valoarea totală a programului a fost de 2000 de lei.

 

Cea mai buna campanie de fundraising a unui ONG mare
Asociația Dăruiește Viață e premiată pentru campania de strângere de fonduri prin SMS, destinată construirii Clinicii de Oncologie și Radioterapie de la Spitalul Clinic de Urgențăpentru Copii ”Marie Curie”, București. Campania a atras 700.000 euro.

 

Cea mai buna campanie de fundraising a unui ONG mic
Asociația Cetatea Voluntarilor este premiată pentru strângerea de fonduri prin care a echipat și renovat Compartimentul Clinic de Boli Infecțioase Copii, al spitalului Județean Arad. Suma totală atrasă este de 414.000 lei.

 

Cel mai bun proiect de sponsorizare al unei companii
Vodafone România, prin Fundația Vodafone România, e premiată pentru proiectul „SOS Surzi”, prin care a dezvoltat, împreună cu Asociația Samaritenilor România, un sistem de comunicare de urgență pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire.

 

Marele premiu al Galei
Enel România e premiat pentru parteneriatul Enel – CeRe, prin care CeRe a primit sprijin financiar general pentru a-și putea desfășura activitatea și proiectele, precum oferirea de asistență pentru advocacy, implicarea în luarea deciziilor publice și organizare comunitară a cețenilor care vor săse implice civic. Bugetul a însumat 125.000 lei.

 

Premiul Galantom
Când spui Veronica Soare spui minuni: minuni.ro, „La minuni înainte” (emisiunea de le Smart FM), „Minuni pe Camino pentru Inima Copiilor”. Mici minuni pe care Veronica reușește să le facă pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor. Nu știm dacă Veronica i-a inspirat pe alții să meargă pe Camino de Santiago, dar ce știm cu siguranță este că i-a inspirat pe unii oameni de bine care aveau poate deja în gând pelerinajul pe acest drum să își dedice călătoria unui proiect social prin platforma Galantom. Prin cele două ediții ale campaniei „Minuni pe Camino pentru Inima Copiilor”, dăruindu-și ziua de naștere pentru ATCA sau participând la un concurs caritabil de karaoke pentru „Ajungem Mari”, Veronica a reușit să strângă prin platforma Galantom peste 60.000 de lei.

Premiul Arhitect in comunitate
Asociația Ține de Tine e premiată pentru campania „Împreună pentru Mateo”, care a mobilizat întreaga comunitate a Cugirului săcontribuie nanciar pentru Mateo, un băiat de 8 ani, care are nevoie de o operație costisitoare. Peste 2000 de persoane s-au implicat în campania care a strâns 133.300 lei.

 

Premiul Arhitect pentru demnitate
Savana și Agenția Papaya sunt premiate de Platforma RESPECT pentru campania „Savana – Viața are mai multe nuanțe”, prin care și-au adus contribuția la discuția despre modificarea restrictive a de definitiei familiei și întărirea ideii că nu există un singur tip de familie.

 

Premiul Arhitect al industriei binelui
Fundaţia Princepesa Margareta a României a primit acest premiul pentru că înțelege că viitorul industriei binelui este să își unească forțele și să nu își risipească resursele. Și de fiecare dată când i s-a cerut ajutorul pentru a împărtăși din experiența lor de atragere de fonduri, au răspuns cu multă deschidere.

Datorită lor, zeci de organizații nu au repetat greșeli și au evoluat accelerat în practica lor  de fundraising.

 

Premiul Juriului
Asociația Împreună pentru Viitor Constanța este premiată pentru campania „Plajăși mare pentru toți”, care și-a propus să accesibilizeze prima plajă din România pentru persoanele cu dizabilități. În total s-au strâns 32.000 de lei, iar plaja a fost vizitată de 100 de persoane în numai 20 de zile.