Skip to content

Ce-ar fi să stăm la aceeași masă?

Fondurile susținute de mai multe companii și dedicate câte unui singur domeniu pot crea schimbări reale și durabile. 

Text de Roxana Sofică și Ioana Szatmari 

În ultimii ani, companiile au înțeles că un CSR sănătos înseamnă mai mult decât finanțări anuale. Vedem, timid ce-i drept, cum apar fonduri multianuale, prin care organizațiile nonguvernamentale sunt susținute pentru o perioadă mai lungă mai mult decâtbifarea unor rezultate pe hârtie, ci un impact serios în rândul beneficiarilor. 

Bugetele cresc. Există acum de fonduri de 500.000-1.000.000 de euro direcționate către organizații dintr-un anumit domeniu. Chiar dacă cele mai multe ajung în zona infrastructurii în sănătate (unde nevoile și costurile sunt ridicate), o parte din acești bani sunt direcționați către zone precum drepturi cetățenești și libertăți civile, minorități și mediul înconjurător. 

Fiecare fond are propriul său specific și mod de intervenție, iar chiar dacă înființăm zece fonduri de finanțare dedicate organizațiilor din aria protejării mediului, impactul va rămâne redus. Asta  pentru că fiecare are prioritățile sale, dorește anumite intervenții, anumite rezultate. 

Ce-ar fi însă dacă am uni cinci fonduri într-unul singur? Cum s-ar îmbunătăți viața organizațiilor și mai ales munca lor, dacă cinci companii — fiecare cu un milion de euro la îndemână — s-ar așeza la aceeași masă?  

Pentru a putea iniția astfel de fonduri comune ar trebui să punem la cale câteva criterii necesare: 

  • Cei care investesc în fonduri să fie dispuși să lucreze alături de alți parteneri, să înțeleagă deci că nu investesc în exclusivitate/nu sunt cei mai buni din domeniu. Nu există competiție pe promovarea contribuției membrilor fondurilor.
  • Să dedice timp, energie, cunoștințe pentru consolidarea fondului și direcțiilor de dezvoltare.
  • Să existe o înțelegere comună cu privire la valorile ce stau la baza funcționarii fondului.

Înființarea unui fond comun arată ca grantmakerii (specialiștii din companii și organizații) au ajuns la un nivel de maturitate și gândire strategică în care problema și soluțiile găsite pentru rezolvarea ei se află pe primul plan. Asta înseamnă că acești grantmakeri lucrează împreună pentru a crea un design comun al respectivului fond. Pornesc de la propriile idei și de la propria experiență pentru a găsi cel mai eficient model de lucru. Arată flexibilitate, gândire progresivă și deschidere pentru a găsi și alte modele de lucru decât cele pe care le au fiecare în parte.

Mai important, un astfel de proiect arată un soi de modestie: un singur finanțator e conștient nu deține soluția de unul singur și că împreună pot fi mai puternici. Elementul-cheie pentru ca asta să se întâmple ține de încrederea dintre parteneri și deschiderea cu care pornesc la drum. Cu siguranță vor apărea momente sensibile, iar pentru a le gestionasănătos e nevoie de încredere.

Cum funcționează?

Avantajele pentru companii și organizații sunt numeroase, însă trecem prin câteva. În primul rând, un fond mai mare înseamnă o viziune mai complexă, unde schimbarea pe care o generează este mai ușor de urmărit și măsurat. Atunci când doi sau mai mulți finanțatori lucrează împreună,resursele sunt semnificativ mai mari, iar impactul este mai mare. Fondurile comune ar putea să răspundă la altă scală nevoilor identificate și într-un timp mai scurt. Mai coerent, pentru că urmăresc o viziune comună. 

Continuitatea proiectelor e asigurată mai ușor. Bugetele de CSR/investiții în comunitate pot varia de la un an la altul în cazul unei companii. Însă atunci când bugetele sunt gestionate într-un fond comun, efectele variațiilor bugetelor individuale sunt minimizate, iar organizațiile își pot construi mai ușor strategiile și intervențiile. 

Eficiența administrării. Eficiența vine din două direcții. Pe de-o parte, organizațiile aplică pentru un singur fond, iar efortul de comunicare și administrare e unic, nu trebuie să investească timp si resurse pentru a accesa și implementa mai multe finanțări. Pe de altă parte, din perspectiva administrării fondului, efortul este mult simplificat decât în cazul în care există mai multe fonduri: nu există, de exemplu, riscul de suprapunere și dificultate de diferențiere între diferite fonduri.

Acces democratic la resurse. Pot fi selectați mai mulți parteneri comunitari, de diferite dimensiuni și cu expertiză diversă. Fondurile comune pot fi structurate inclusiv în funcție de dimensiunea partenerilor și expertiza lor.

Se poate crea spațiu pentru dezvoltarea partenerilor comunitari. Atunci când fondul este suficient de mare, resursele pentru investiții pot fi dedicate creșterii capacității partenerilor. Inițiatorii fondurilor comune își pot asuma inclusiv rolul de coagulare și stimulare a proceselor de învățare între proiectele finanțate, astfel încât să se creeze rețele ce dezvoltă subiectul abordat. În plus, odată resursele sunt într-un fond comun, disponibilitatea de a investi în cercetări de profunzime pentru domeniului abordat crește.

Resurse diversificate. Fiecare participant în fond poate aduce mai multe tipuri de resurse, dincolo de cele financiare. Pot exista contribuții în know-how/expertiză, resursă umană, in-kind, infrastructura tehnică sau fizica etc.

Impact sistemic versus impact punctual. Odată ce creatorii fondurilor produc un impact semnificativ, ei dețin informații de context și de profunzime, devin un reper pentru cei care activează în domeniu și pot deveni generatori și purtători ai schimbării în relație cu autoritățile din respectivul domeniu. 

Un design comun al unui program de granturi înseamnă schimb de idei, experiență și expertiză a grantmakerilor. Ideea în sine că doi sau mai mulți grantmakeri sau companii să se alieze ca să rezolve o problemă pe care o văd importantă, accentuează importanța și dimensiunea problemei. Problema asta e atât de mare și de relevanță încât iată s-au adunat companii diferite și au făcut un fond comun ca să o rezolve. De aici pot decurge și altele. 

Ideea de parteneriat poate fi extinsă inclusiv la organizațiile care aplică (grantees), care pot avea un spațiu comun de generat soluții, de acționat împreună, de acoperit zone sau nevoi diferite, de sincronizat sau calibrat intervențiile.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.