Skip to content

Am intrat pe un geam spart în Băile Neptun și nu am mai ieșit

Prin Herculane Project, arhitecta Oana Chirilă și colegii săi încearcă să salveze una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din România.

În cei 5 ani de existență, inițiativa Herculane Project a reușit să aducă laolaltă arhitecți, autorități, sponsori, voluntari și mai ales comunitatea locală, pentru a găsi soluții de scoatere la lumină a stațiunii.  Mai rămâne însă mult de muncă cu scepticismul acumulat de-a lungul ultimelor decenii, spune Oana Chirilă, președinte al Asociației Locus și „mama” Herculane Project. 

Când și cum a luat naștere organizația/ inițiativa voastră? Ce-a fost mai complicat la început? Ce-a mers mai ușor, din experiența voastră?

Inițiativa noastră a luat naștere în 2017, după o vizită spontană în Băile Herculane. Atunci am intrat pe un geam spart în Băile Neptun și nu am mai ieșit. Am scris un articol pe care l-am publicat pe site-ul BoredPanda, acesta a devenit viral și atunci am realizat cât de importante sunt Băile. Am contactat Primăria și ne-am întâlnit și cumva așa a început totul. Ulterior am încercat să coagulez o echipă în jurul dorinței mele de a face ceva pentru Herculane și am înființat și Asociația Locus. 

Cel mai complicat aspect a fost să câștigăm încrederea autorităților, a potențialilor sponsori și parteneri, dat fiind faptul că eram, o mână de studenți care încă nu se loviseră de adevărata față a sistemului românesc. Trebuia să arătăm că suntem perseverenți, că nu ne vom opri la primul obstacol și că indiferent de situație noi vom căuta cele mai bune și cele mai sustenabile soluții. Totodată, procesul cel mai greu a fost și este să câștigăm încrederea comunității locale.

A fost o luptă din toate punctele de vedere încă de la început. Voluntariatul e frumos și ajută, însă e o activitate ce vine cu compromisuri, sacrificii și multă responsabilitate. 

Care-i rezultatul de care sunteți cei mai mândri de până acum?

Sunt mai multe aspecte de care suntem foarte mândri. În primul rând, suntem foarte mândri că am reușit să coagulăm o comunitate atât de mari de susținători, de voluntari și de donatori în jurul proiectului. Fără acești oameni nu am fi reușit absolut nimic în acești 5 ani de activitate. 

În al doilea rând suntem mândri de faptul că am reușit să facem câteva proiecte cu impact, să începem un șantier pe cel mai important monument de patrimoniu balnear din România și să înscriem Băile Neptun pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa pentru anul 2022. 

În al treilea rând eu sunt mândră de noi, că am avut răbdarea, perseverența de a continua indiferent de obstacole și sunt mândră că putem face ceea ce ne place. 

Credit: Dorobanțu Darius

Cum arată relația cu comunitatea? Simțiți că sunteți susținuți în misiunea voastră? Dacă da, se traduce și această susținere în acțiuni concrete (implicare prin voluntariat, donații, etc.)?

Pe de-o parte suntem susținuți, iar pe de altă parte încă mai există multe persoane care și-au pierdut speranța și sunt sceptici. Dată fiind istoria ultimilor 30 ani în Băile Herculane, corupția, „cel mai mare jaf din turism”, cum este de foarte multe ori prezentat cumva e și normal ca o parte din comunitate să fie sceptică atunci când vin niște tineri care fac proiecte numai din donații… Fiindcă proiectul nostru nu are mereu rezultate foarte vizibile în ceea ce privește Băile Neptun, de exemplu. Noi reparăm poate un acoperiș peste weekend, dar din stradă oamenii tot văd un monument care stă să cadă și care are nevoie de milioane de euro, nu de zeci de mii de euro. 

Avem oameni care s-au implicat în mod activ în proiectele noastre, fie cu voluntariat, fie ne-au ajutat cu servicii de tipul cazări, mâncare pentru noi sau voluntari. Ne-am bucurat și ne bucurăm în continuare de fiecare dată când vedem un astfel de sprijin. 

Care credeți că sunt, în acest moment, marile obstacole pentru ong-urile din acest domeniu? Va exista mai mult sprijin, interes din partea autorităților, comunității? 

În domeniul salvgardării patrimoniului, cele mai mari obstacole sunt lipsa de fonduri și problemele juridice ale monumentelor. Aș mai adăuga și lipsa de sprijin concret din partea Statului Român pentru a crea programe de sprijin pentru proprietarii de imobile clasate ca fiind parte din patrimoniul cultural.

Din experiența noastră, având un monument pe care încercăm să îl salvăm de 5 ani de zile numai din donații, aș putea spune că acest domeniu încă nu a ajuns unul cu adevărat vizibil în media sau în social media. Mulți dintre noi suntem încă mici, deși fiecare ONG face treabă foarte bună pe bucățică sa. Probabil pe viitor mai multă cooperare între ONG-uri va ajuta pentru a ne face cauza comună mult mai vizibilă — patrimoniul cultural este o resursă de dezvoltare durabilă și e de datoria noastră să o valorificăm pentru generațiile viitoare. 

Credit: Dorobanțu Darius
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

3 Comments

  1. Baile Herculane sunt o bijuterie acoperita de praful vremii.Ar fii o mare pierdere pentru tara noastra si pentru turistii care vor sa o viziteze!

  2. SOS Baile Herculane!Baile Herculane sunt o bijuterie acoperita de praf!Ar fii o mare pierdere pentru tara noastra si pentru toti cei care vor sa o viziteze!

  3. SOS Baile Herculane!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.