Skip to content

Locul în care societatea civilă ia pulsul Puterii

Rolul societății civile poate crește cu ajutorul unei bune reprezentări în Consiliul Economic și Social. Organismul este, de aproape un deceniu, o verigă obligatorie în lanțul legislativ al României. 

Consiliul Economic şi Social (CES) este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României, ce are scopul „realizării dialogului tripartit dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile”. 

În mod concret, CES emite avize pentru legi ce țin, în mare, de politici economice și sociale, precum și drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Aceste avize sunt obligatorii pentru aceste domenii, însă au doar un rol consultativ. De asemenea, volumul mare de documente trimise spre avizare fac ca dezbaterile pe fiecare în parte să nu se poată desfășura, ceea ce limitează într-o anumită măsură intervențiille concrete. 

„Faptul că este un organism consultativ nu-i dă foarte multă putere”, explică Dana Nicolescu, care are o experiență de aproape 30 de ani în industria binelui din România. „Pe de altă parte, cred că e foarte important că ONG-urile sunt reprezentate acolo, pentru că pot să ia cel puțin pulsul legislativ. Faptul că au acces la ce se întâmplă și văd care sunt tendințele, sunt cu un pas înaintea cetățeanului de rând sau al celor din ONG-uri e un lucru foarte important. Cred că ei pot să sumarizeze tendințele și interesele legislative. Din punctul acesta de vedere, mi se pare foarte important să ai pe cineva în «bârlog»”, explică Nicolescu. 

Am încercat să explicăm rolul actual și potențialul CES pentru societatea civilă cu ajutorul unor interviuri cu doi membri actuali, Adriana Radu, fondatoarea Asociației Sexul versus Barza, și Corina Murafa, next Now Planet & Climate co-leader, Ashoka. De asemenea, am detaliat într-un infografic cum funcționează CES și care au fost rezultatele sale în 2020, ultimul an pentru care există date centralizate.

Corina Murafa, next Now Planet & Climate co-leader, Ashoka: „Încercăm să creștem profilul public și să fim luați drept instituție serioasă” 

Actualii reprezentanți ai societății civile în cadrul CES încearcă să dea o altă greutate organismului, prin intervenții consistente pe subiecte importante, precum locuirea sau situația exploatării de la Roșia Montană, spune Corina Murafa, next Now Planet & Climate co-leader, Ashoka și membră a plenului Consiliului Economic și Social din noiembrie 2020. Murafa consideră că, dacă aceste contribuții vor fi suficient de consistente, în viitor Legislativul și Executivul ar putea vină către CES, pentru că legea le permite să ceară opinii și perspective din partea organismului.

Adriana Radu, fondatoarea Asociației Sexul vs Barza: „Pentru ONG-urile care lucrează pentru drepturile femeilor și drepturile reproductive și sexuale, existența unui reprezentat în CES este o reușită de advocacy”

Asociația Sexul vs Barza, fondată de Adriana Radu, se ocupă de educație, consiliere și advocacy privind drepturile și sănătatea reproductivă și sexuală. Adriana a pornit la drum cu Sexul vs Barza în 2012, când a pus bazele unui canal de Youtube cu același nume, prima platformă video online de educație sexuală din România. Acum, Sexul vs Barza are peste 500.000 de urmăritori și 70 milioane de vizionări pe Youtube și TikTok.

Radu este și membră a plenului CES, fiind numită la începutul lui 2021 în calitate de reprezentant al societății civile. Numirea ei a fost dificilă și a stârnit controverse la momentul respectiv, însă a fost susținută de colegii de societate civilă atât din CES, cât și din afara lui.

Infografice:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandările Redacției

Abonează-te la newsletter

Cronici de Filantropie

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun și mai puternic pentru oamenii care trăiesc în ea. Noi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, avem misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranță, dar și un cadru în care să poată acționa.

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai recente Cronici din filantropia Românească, cu povești despre altruism și iubire de oameni din viața celor care își dedică timpul și resursele pentru a produce schimbări reale în comunitățile lor. 

Newsletter

Datele pe care le colectăm (nume și e-mail) sunt stocate pe platforme conforme cu legislaţia în vigoare, platforme care ne permit o comunicare eficientă cu voi. Aceste date vor fi folosite doar pentru scopurile menţionate mai sus sau în acord cu obligațiile noastre legale și nu vor fi înstrăinate către o altă entitate.

Dacă doriți să vă abonați și la Newsletter-ul ARC pentru a afla tot ce e nou în fundraising și să primiți vești despre evenimentele și noile planuri pentru mediul nonguvernamental, vă rugăm sa selectați Da în cadrul câmpului Newsletter ARC.